Turska očekuje milion električnih automobila na cestama do 2030. godine

Turska očekuje milion električnih automobila na cestama do 2030. godine

597

Turska očekuje milion električnih automobila na cestama do 2030. godineTOGG trenutno sarađuje s Ministarstvom energetike i prirodnih resursa na utvrđivanju lokacija za postavljanje brzih punionica u zemlji.17.01.2020 ~ 18.01.2020

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez je izjavio da očekuje da će na turskim cestama do 2030. godine biti preko milion električnih vozila.

“Nadamo se također da ćemo do 2022. ili 2023. godine na cestama vidjeti i vlastiti autohtoni automobil”, rekao je Donmez.

Nakon što je Turska krajem decembra prošle godine predstavila prototip prvog električnog automobila domaće proizvodnje, Donmez je istakao da Ministarstvo energetike u narednom periodu planira procijeniti utjecaj od milion punionica na mrežu za distribuciju električne energije.

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je nastala u junu 2018. godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175 hiljada primjeraka.

TOGG trenutno sarađuje s Ministarstvom energetike i prirodnih resursa na utvrđivanju lokacija za postavljanje brzih punionica u zemlji.

“Ove punionice bi trebale moći puniti automobil u nekih 15-25 minuta, ovisno o kapacitetu i karakteristikama akumulatora, što znači da mreža mora imati kapacitet od 50-100 kilovatsati”, izjavio je Donmez.

Na kraju je još dodao da bi brze punionice trebale biti izgrađene ne samo u velikim turskim gradovima nego i u manjim gradovima u kojima također postoji interes za električnim vozilima.