Tutin: Počinje decentralizacija, građanima od ponedjeljka dostupna sva dokumenta iz Osnovnog i Prekršajnog suda

957

Građanima Tutina će već od sutra, 18. marta, u svom gradu biti dostupna akta i dokumenta prekršajnog i osnovnog suda čime će u tom segmentu ponovo biti ravnopravni sa ostalim građanima Srbije.
Povratak ovog prava za građane Tutina uslijedilo je nakon što je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom njegove posjete Tutinu ukazano na ovaj problem, a kasnije na osnovu postignutih dogovora sa resornim ministrima u Vladi Srbije, odnosno susreta ministrice pravde Nele Kuburović i predsjednika opštine Tutin Kenana Hota, prethodne sedmice u Beogradu.

Predsjednik Opštine Tutin Kenan Hot tokom susreta sa ministricom pravde Srbije Nelom Kuburović

Načelnik opštinske uprave Tutina Adnan Šehović je izjavio da će u Tutin ubrzo biti vraćeno sjedište Prekršajnog suda u Tutinu i da je riješen problem sa potrebama građana prema Osnovnom i Prekršajnom sudu.

foto Medin Hlilović

Šehović je radi dogovora i implementaciji postignutih dogovora u Beogradu, zajedno sa sekretarom Skupštine Tutina Adisom Halilović, imao odvojene susreta sa predsjednicom Osnovnog suda u Novom Pazaru Anom Pejčinović i predsjednicom Prekršajnog suda Rubinom Društinac.

Za Opštinu Tutin će i dalje biti nadležan Osnovni sud u Novom Pazaru ali će građani Tutina nesmetano sve administrativne poslove moći od sutra, 18. ponedjeljka, da obavljaju u sudskoj jedinici u svom gradu, što do sada nije bio slučaj.

“Najbitnije je da naši građani to ne moraju da osjete, da se nešto u državi centralizuje ili prebacije iz opštine u opštinu, nego da i dalje nesmetano obavljaju poslove u svojoj opštini. Što se osnovnog suda tiče postigli smo dogovor da se sva akta, sva dokumentacija, izvod iz kaznene evudenije, razna uvjerenja i potvrde koje su se do sada izdavale u Novom Pazaru građani Tutina će moći da uzimaju u sudskoj jedinici u Tutinu”, izjavio je Šehović pojasnivši da je predsjendica Osnovnog suda u Novom Pazaru izdala ovlašćenja za te poslove.

Načelnik Opštinske uprave Tutina Adnan Šehović

Šehović je naglasio da će ubrzo će biti vraćeno sjedište Prekršajnog suda u Tutinu , ali će biti potrebna procedura da se sprovede, promjeni i usvoji zaakon u Skupštini, kako se očekuje, do kraja ove goidne.

“Uspjeli smo da se sva dokumentacija koja se izdavala u Novom Pazaru od naredne nedjelje bude moguće ovdje u Tutinu. To smo dogovorili sa predsjednicom Prekršajnog suda”, naveo je on.

Adnan Šehović

foto Medin Halilović

Šehović je podsjetio da su zvaničnici opštine Tutin, posebno rahmetli Šemsudin Kučević, od ukidanja sudova u ovom gradu već jednu deceniju pokušavali preko nadležnih institucija, Vlade i Skupštine Srbije, pokušavali da se to pitanje riješi.

Šehović je zajedno sa sekretarom Skupštine Tutina Adisom Halilović (l), imao odvojene susret sa predsjednicom Osnovnog suda u Novom Pazaru Anom Pejčinović ( u sredini)

Prenoseći utiske sa susreta između predstavnika državnih institucija i lokalne samouprave Tutina, Šehović je predočio da će za potrebe poslova suda biti raspisani konkursi za izbor sudija iz tutinske opštine, kao i konkurs za izbor notara u ovom gradu.

“To su bili zvanični sastanci s najodgovornijim licima po pitanju ovih sudova, koji su nam to i zvanično potvrdili, a nama ostaje da to od ponedjeljka bude primjenjivo i vidljivo u našoj opštini”, zaključio je Šehović.

Podsjećamo da je SNews početkom pokrenuo ovu temu u javnosti i, između ostaloh, februara ove godine, objavio tekst “Potrebe građana ispred centralizacije države”, animirajući javnost na ovaj problem.

Kako je taka predočeno Skupština opštine Tutin na sjednici krajem 2018. godine donijela zaključak kojim traži od nadležnih organa Republike Srbije da se u taj grade vrate sjedišta, Osnovnog i Prekršajnog suda i Osnovnog javnog tužilaštva, Ekspoziture Poreske uprave kao i u Ekspoziture banke Poštanske štedionice AD Beograd. Nešto ranije je upućen zahtjev prema centralnim vlastima za promjenu sjedišta šumskog gazdinstva „Šumarstvo Raška “ iz Raške u Tutin.

Lokalni parlament Tutina je ovlastio predsjednika općine da formira tim koji će raditi na realizaciji ovog zaključka.

Ovaj problem je došao do izražaja prije devet godina kada je počela sa primjenom reforma pravosuđa u Republici Srbiji.

Prema Zakonu o sjedištima i područjima sudova i Javnih tužilaštava 2010. godine formiran je Prekršajni sud u Novom Pazaru za grad Novi Pazar i teritoriju općine Tutin sa odjeljenjem u Tutinu, a sjedište suda je u Novom Pazaru. Takođe, formiran je Osnovni sud sa sjedištem u Novom Pazaru , a u okviru njega Sudska jedinica u Tutinu. U Tutinu je ukinuto i Opštinsko javno tužilaštvo i određeno je sjedište toga tužilaštva u Novom Pazaru, koje pokriva i teritoriju općine Tutin.

izvor snwes