TUTIN: SJEĆANJE NA RAHMETLI ŠEMSUDINA KUČEVIĆA

553

Povodom druge godišnjice pogibije višegodišnjeg predsjednika Opštine Tutin, u tutinskom Domu kulturu održana je akademija “Sjećanje na rahmetli Šemsudina Kučevića”.

Na akademiji je prikazan dokumentarni film “Šemko” koji govori o životu rahmetli Šemsudina Kučevića, njegovoj predanoj bobi i izazovima sa kojima se susretao.

Akademiji su prisustvovali gosti iz više država, poštovaoci lika i djela rahmetli predsjednika Kučevića.

Prisutnima su se obratili predsjednik opštine Tutin Kenan Hot, ćerka rahmetli predsjednika Šemsudina Mersiha Kučević, osnivač BNV-a dr Sulejman Ugljanin, te predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr Jasmina Curić.

Obraćanje predsjednice Curić prenosimo u cjelosti:

„Poštovani prijatelji, građani Sandžaka,

Za mene je privilegija što danas u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća mogu govoriti o velikanu, predvodniku, vizionaru, prijatelju, sagovorniku i čovjeku koji je promijenio sliku svog voljenog Tutina i Sandžaka o rahmetli Šemsudinu Kučeviću.

Od samog osnivanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća rahmetli Šemsudin Kučević je svojim riječima, djelima i učešćem u radu dao temelje Vijeću kao najvišem političkom i predstavničkom tijelu Bošnjaka u Sandžaku i doprinio njegovog kvalitetnoj izgradnji.

Svaka njegova riječ i djelo činili su čeličnu konstrukciju Vijeća koju niko ne može porušiti. Pamtimo ga po osmijehu i blagom ophođenju ali sa čvrstim principima koje niko nije mogao da sruši, a bilo je ogromnih iskušenja počev od onih kroz koje je prolazio kroz zatvorske dane.

Bošnjačko nacionalno vijeće imalo je u njemu intelektualnu, ljudsku i moralnu podršku u svakom trenutku i njegovim gubitkom postoji praznina koju niko ne može nadomjestiti.

U ime Bošnjačko nacionalnog vijeća pa time i u ime svih Bošnjaka Sandžaka izražavam veliko žaljenje zbog toga što nije više među nama.

Njegove riječi i njegova djela ostaće zapisani kao trajna vrijednost Bošnjačkog nacionalnog vijeća ali prije svega zapisana u srcima svih onih koji su ga znali.“

Sandzak Danas/BNV