Search
Foto: Uprava carine

Tutin: Spriječeno krijumčarenje narkotika pod nazivom “Magične” pečurke

Zbog radova na sanaciji puta u Crnoj Gori intenzitet saobraćaja preko prelaza Špiljani je smanjen, ali to nije spriječilo carinike Srbije da 15. oktobra 2020. godine osujete pokušaj krijumčarenja narkotika među kojima se našla i psilocibinska gljiva, poznatija kao “magična” pečurka.

Slučaj je otkriven kada je na ulaznu stranu prelaza pristigao reno kangu njemačkih registarskih oznaka kojim je putovao jedan par.

Automobilom je upravljao crnogorski državljanin s prebivalištem u Beogradu koji je putovao u društvu njemačke državljanke koja se na srpskom jeziku, koji govori i razume, predstavila kao studentkinja arheologije.

Međutim, kako su carinici obučeni da tokom vođenja razgovora s putnicima obraćaju pažnju na detalje, nije im promakla činjenica da djevojka djeluje kao osoba koja koristi narkotike.

Posumnjali su u izjave putnika da nemaju ništa da prijave i odlučili se za detaljan pregled vozila.

Tokom kontrole u prtljažniku je otkriven neseser pun raznih vrsta droge i opreme za njeno korišćenje.

U neseser je bilo spakovano oko 5 grama sasušene marihuane, metalna drobilica za marihuanu, 3 pakovanja rizle, a naročitu pažnju privukao je neobičan smotuljak u kome su se nalazili izdrobljeni ostaci ali i jedna cijela sasušena halucinogena pečurka.

Psilocibinske gljive, poznatije kao ”magične” pečurke, imaju psihoaktivna svojstva i mogu da izazovu vidljive promjene u slušnim, vizuelnim i taktilnim čulima vrlo brzo nakon konzumiranja. Efekti na čula uključuju vizuelne i slušne halucinacije praćene emotivnim promjenama i izmijenjenom percepcijom vremena i prostora.

Putnica nije bila uzrujana zbog otkrivanja spornog sadržaja, već je rekla da se radi o narkoticima za ličnu upotrebu.

Foto: Uprava carine

Foto: Uprava carine

Sve i da je tako, prenos bilo kakvih narkotika preko granice je zabranjen i predstavlja krivično djelo, zbog čega je o slučaju odmah obaviješteno Opštinsko javno tužilaštvo u Novom Pazaru, dok su putnici i otkriveni narkotici predati policiji u dalju nadležnost.
2 thoughts on “Tutin: Spriječeno krijumčarenje narkotika pod nazivom “Magične” pečurke

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.