Tutinac Šaban Habibović i Vezira bili su najmlađi bračni par u bivšoj Jugoslaviji

Tutinac Šaban Habibović i Vezira bili su najmlađi bračni par u bivšoj Jugoslaviji

4001

Tutin, 14. april (prošlog stoljeća) – Priča o najmlađem bračnom paru u bivšoj Jugoslaviji, koja se dogodila u malom selu Tutin, i danas odzvanja u sjećanjima starijih mještana. Mladi pastir Šaban Habibović, tada desetogodišnjak, i jedanaestogodišnja Vezira iz Berana, postali su simbol jedne daleke ere, pripovijedajući priču o tradiciji, djetinjstvu i običajima tog vremena.

Ovo neobično vjenčanje, održano u skladu sa sandžačkim običajima, privuklo je tada brojne mještane i radoznalce. Uz zvuke goča i pjesmu, svadbena veselja bila su prava čarolija za svakog posjetitelja. Skeptici su brzo bili uvjereni u istinitost priče kada su vidjeli mladence kako ozbiljno sjede na čelu velike sobe, potpuno odjeveni u tradicionalnu nošnju.

Mlada Vezira, koja je rano ostala bez roditelja, živjela je sa svojim bratom u Beranima. Priča kaže da je, iako vrlo mlada, rado pristala na brak sa Šabanom, koji je također bio učenik osnovne škole.

Ovaj događaj, koji se odigrao u vrijeme kada su bili drugačiji socijalni i kulturni okviri, nije samo priča o dvoje mladih ljudi. To je također priča o očuvanju tradicije i običaja koji su bili duboko ukorijenjeni u našem Sandžaku.

Dok su se u Tutinu tada odvijala vesela slavlja, ovaj događaj je ostao zabilježen kao svjedočanstvo jednog drugačijeg vremena, gdje su brak i običaji imali posebno značenje. Iako se danas postavlja pitanje o prikladnosti ovakvih događaja zbog godina, oni ostaju dio historijskog i kulturnog nasljeđa bivše Jugoslavije.

Danas, dok se sjećamo ovog događaja, razmišljamo o tome kako su se životi ovih mladih ljudi odvijali u godinama nakon vjenčanja i kako su tradicije i običaji evoluirali u decenijama koje su uslijedile.

Najmlađi bračni par u Jugoslaviji, Tutin, 14. april. Kada se kroz selo Tutin proširila vijest da je mladi čobanin Šaban Habibović doveo devojku u kuću, mnogi u prvi mah nisu povjerovali. Ali, zatekli su tamo pravo svadbeno veselje, pesma uz goč, igra i oduševljenje. U začelju velike sobe sjedeli su sasvim ozbiljni mladi mladenci. Šaban je izgledao veoma raspoložen. Svadbeni ceremonijal je bio po sandžačkim običajima. Mala nevesta Vezira je rodom iz Berana i živela je kod svog brata. Ostala je rano bez roditelja i, iako ima svega jedanaest godina, kažu da je vrlo rado pristala na brak sa desetogodišnjim Šabanom, koji još nije završio školu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *