Tutinac uhapšen zbog terorizma?! Prijetio i muslimanima!

584

Austrijska policija uhapsila je u Beču nekoliko ljudi, među kojima je i državljanin BiH Nedžad Balkan, rodom iz Tutina, koji se optužuje za govor mržnje i terorističko udruživanje.

Lokalni mediji pišu da je Nedžad Balkan “najgori propovjednik mržnje u državi” zbog svojih zapaljivih govora u džamijama u bečkim distriktima Varingu i Neubauu.

Navodno su se i neki ideološki istomišljenici razišli s Nedžadom zbog njegovih ekstremnih stavova. Jer, 43-godišnji Bosanac je prijetio čak i drugim muslimanima, optužujući ih da odbacuju svoju vjeru, a svoje sljedbenike pozivao na “odlučujuću bitku u svetom ratu”.

Zanimljivo da je Nedžad Balkan zajedno s nekoliko ljudi uhapšen u januaru 2017. godine, ali je cijela grupa 17 mjeseci kasnije puštena iz pritvora. Dvojica ranije optuženih u međuvremenu su nestala i pretpostavlja se da su u inostranstvu.

Tužilaštvo optužuje Nedžada. i njegove istomišljenike za terorističko udruživanje kao i članstvo u zločinačkoj organizaciji i antidržavno djelovanje.

Kažu da su u Austriji regrutovali borce za Islamsku državu. Optužnica obuhvata 300 stranica, proces je planiran najranije za kasnu jesen.

Izvor: Sandžak danas/Radio Sarajevo