U bolnicama najviše onih od 30 do 39 godina, sve više i mlađih ljudi

504

Starosna struktura hospitalizovanih koji imaju korona virus u Srbiji umnogome se razlikuje od one u aprilu – sada oboljevaju uglavnom mlađi ljudi, a najviše ih je u grupi od 30 do 39 godina.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je na konferenciji za novinare da uzrasna distribucija hospitalizovanih od 14. juna do 14. jula izgleda ovako:

Najveći broj je u uzrasnoj dobi od 30 do 39 godina – praktično svaka četvrta osoba pripada ovoj uzrasnoj grupi, iza toga je grupa od 40 do 49 godine, odnosno svaka peta oboljela osoba, a gotovo 20 posto je hospitalizovanih od 20 do 29 godine.

“Vidimo da je 65 odsto svih hospitalizovanih od 20 do 49 godina”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla i da je 4,4 odsto hospitalizovanih između 10 i 19 godina, dok djeca između 0 i 9 godina čine 2,3 odsto zaraženih virusom Covid-19.

“Zaraženi koji imaju između 60 i 69 godina čine 9,8 odsto od ukupnog broja, 4,5 odsto je u starosnoj strukturi od 70 do 79 godina, a preko 80 godina starosti čine 1,5 odsto zaraženih”, objašnjava Kisić Tepavčević.

Ako se ovi podaci uporede sa aprilom, sada je daleko je viša stopa hospitalizacije kod mlađeg stanovništva.

U aprilu je naime većina hospitalizovanih bila u uzrastu od 50 do 59, a stariji od 60 godina činili su gotovo 30 procenata onih koji su zbog korone zavšili u bolnici.

“Primjećujemo pomjeranje ulijevo ka mlađim uzrasnim grupama, ali to nije odraz njihove povećane osjetljivosti već eksponiranja virusu i manje korišćenje preventivnih mjera”.

Ona je rekla da će za smrtne ishode tek biti objavljeni podaci po godištima i da je to nedostatak aktuelne baze.

“Već smo o tome pričali i o portrebi da se to poboljša – u najkraćem roku to ćemo i uraditi”, rekla je doktorka.

Izvor: Mondo
2 thoughts on “U bolnicama najviše onih od 30 do 39 godina, sve više i mlađih ljudi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.