U južnom Sandžaku ukinute epidemiološke mjere

832

Zdravstvene vlasti Crne Gore ublažile su u nedjelju epidemiološke mjere u zemlji, ukinule policijski čas u opštinama južnog dijela Sandžaka a ugostiteljskim objektima u cijeloj Crnoj Gori dozvolile rad do ponoći.
Istovremeno je broj zaraženih u drugom talasu epidemije narastao na gotovo dvije i po hiljade, što je sedam puta više nego u prvom talasu

U pet opšina na severu Crne Gore do danas su vredile stroge mere koje su zabranjivale rad kafića i restorana, propisivale zabranu okupljanja više od dve osobe, a policijski čas počinjao je u 19 sati. Kako broj obolelih na tom području poslednjih dana “stagnira”, zdravstvene vlasti odlučile su da ublaže mere koje su uvedene početkom jula.

“Privremene mjere protiv širenja koronavirusa u opštinama Severne regije, dale su rezultate pre svega u stagnaciji stope novoobolelih, čime su se stekli uslovi za ukidanje pojedinih mjera sa ciljem normalizacije života u interesu privrede”, saopćeno je iz crnogorske vlade dok je istovremeno istaknuto da nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru ostaje obaveza svih stanovnika Crne Gore starijih od sedam godina.

Također, ugostiteljskim objektima u celoj Crnoj Gori dozvoljeno je da rade od 6 do 24 sata, što je do danas bilo dozvoljeno jedino ugostiteljima na crnogorskoj obali.

Novim mjerama dopuštena je organizacija takozvanih živih nastupa u kafićima i restoranima, ali uz stroga pravila koja predviđaju između ostalog i distancu od dva metra između muzičara, obavezno nošenje maski za članove benda osim pjevača i muzičara koji sviraju duvačke instrumente, fizičku udaljenost između benda i gostiju od 4 metra, a prisutnim gostima zabranjen je ples.

Crnogorski estradni izvođači pozvali su prošle nedjelje crnogorsku vladu da dozvole žive nastupe, ukazujući već mjesecima da ne mogu da zarade novac novac neophodan za život.

Crnogorska vlada donijela je odluku da se od ponedjeljka službenicima u organima izvršne vlasti pri ulasku u zgrade Javne uprave meri temperatura, dok su “voditelji organa javne uprave zaduženi da ne dozvole ulazak zaposlenima u službene prostorije bez zaštitne maske”.

Izvor: Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.