U Kragujevcu spašena Novopazarka zaražena sepsom!

U Kragujevcu spašena Novopazarka zaražena sepsom!

868

Pacijentkinja N.H (28) iz Novog Pazara teško je zaražena sepsom prilikom spontanog pobačaja u privatnoj ginekološkoj ordinaciji u ovom gradu. U nedjelju uveče kada je prevezena u Klinički centar Kragujevac imala je sepsu, ugroženi su joj svi najvitalniji organi i bila je životno ugrožena.

O tome u kakvom dramatičnom stanju se nalazila mlada žena govori i podatak da je smrtnost u ovakvim slučajevima i do 90 odsto.

“Poslije dijagnostifikovanja primjenjena je najagresivnija trostruka terapija antibioticima. Međutim, nije došlo do pobojšanja i onda su lekari Urgentnog centra odlučili da primjene kontinuiranu antiseptičku dijalizu koja se primjenjuje svuda u svijetu kada je to neophodno”, kaže dr Predrag Sazdanović, VD direktora KC Kragujevac koji je nadgledao trodnevno dramatično liječenje pacijenkinje iz Novog Pazara.

Klinički centar Kragujevac

Ova metoda se u Srbiji primjenje još u na IKB u Sremskoj Kamenici, KOB Dedinje i Institutu za kardiovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Nakon primjene ove metode u kome se kroz filtraciju krvne plazme eliminišu toksini nastali sepsom i ubrzava rad vitalnih organa, N.H. je izašla iz stanja opasnog po život. Rizik je smanjen za preko 80 odsto u odnosu na stanje u kome je primljena u KC Kragujevac. Iako je nezahvalno davati bilo kakve prognoze svi su izgledi da će pacijentkinja preživjeti poslije vrlo teškog stanja u kome se nalazila”, kaže dr Sazdanović.

Za sada nije poznato kako se trudnica prilikom spontanog pobačaja zarazila sepsom u privatnoj ginekološkoj ordinaciji u Novom Pazaru, niti šta je uzrok teškog trovanja cijelog organizma.

Izvor: Kurir