U Njemačkoj se gase starački domovi, nedostaju im radnici: “Nudimo čak i bonus od 1.000 eura”

855

Njemački lanci domova za starije osobe, uključujući Dorea, Curatu i Hansa Grupu, suočavaju se s ozbiljnom prijetnjom bankrota. Glavni razlozi za ovu krizu su enormni troškovi i akutan nedostatak kvalificiranih radnika.

U malenom mjestu Kalterherberg na zapadu Njemačke, dom za starije osobe s impresivnim sadržajima i dugom listom čekanja ostaje većim dijelom prazan. Sa samo 17 popunjenih mjesta od 38 dostupnih, dom se suočava s ozbiljnim financijskim izazovima. Početkom ove godine, bio je na rubu stečaja prije nego što ga je preuzeo Crveni križ.

Analitički servis pflegemarkt.de prijavio je zatvaranje 142 doma od oko 11.000 u Njemačkoj prošle godine, a samo u prva tri mjeseca ove godine, 200 domova je već zatvoreno. Također, prema analizi Care Report, gotovo 37% domova će vjerojatno poslovati s gubicima do kraja godine.

Starački domovi su nekad bili smatrani sigurnim ulaganjem za investitore. Međutim, za profitabilnost je potrebno popuniti čak 98% mjesta, što sada predstavlja izazov zbog nedostatka stručnog osoblja.

Dramatični nedostatak njegovatelja, s trenutnim deficitom od 100.000 radnika, kao i novi kolektivni ugovor koji je povećao troškove osoblja, dodatno su pogoršali situaciju.

U ruralnim područjima, poput Kalterherberga, pronalazak kvalificiranog osoblja je poseban izazov. Unatoč raznim inovativnim metodama privlačenja radnika, uključujući video oglase, bonuse dobrodošlice i dodatne pogodnosti, domovi se i dalje bore da popune praznine.

Unatoč ovim izazovima, dom u Kalterherbergu planira proširenje kako bi postao profitabilniji. S nadom da će privući više radnika i pružiti kvalitetnu skrb starijim građanima, dom se nastoji prilagoditi novim izazovima.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *