U Novom Pazaru dvostruko više žena diplomiralo u odnosu na muškarce /VIDEO/

457

Novi Pazar – Najnoviji podaci o diplomiranim studentima na univerzitetima u Novom Pazaru otkrivaju značajnu promjenu u obrazovnom pejzažu grada. Tokom prošle godine, broj žena koje su stekle fakultetsku diplomu na novopazarskim univerzitetima bio je dvostruko veći u odnosu na broj diplomiranih muškaraca.

Ovaj trend nije bio ograničen samo na jedan fakultet ili određeno područje studija. I na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i na Internacionalnom univerzitetu, žene su pokazale izuzetne akademske rezultate, premašujući muškarce u različitim disciplinama.

Predstavnici oba univerziteta ističu ovaj trend kao dokaz sve veće uloge i utjecaja žena u akademskom svijetu. Podaci sugerišu ne samo veću zastupljenost žena u visokom obrazovanju, već i njihovu veću uspješnost u završavanju studija.

Ovaj fenomen postavlja mnoga pitanja o uzrocima ove promjene. Da li je to posljedica promijenjenih društvenih stavova, bolje podrške ženama u obrazovanju ili nekih drugih faktora? Stručnjaci istražuju ove trendove kako bi bolje razumjeli dinamiku i kako bi mogli pružiti podršku studentima oba pola u njihovom akademskom napredovanju.

Osim toga, očekuje se da će ovaj trend imati značajan utjecaj na radnu snagu i društveno-ekonomski razvoj u regiji. S povećanim brojem obrazovanih žena, može se očekivati promjene u različitim sektorima, uključujući nauku, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost i humanističke nauke.

Za više informacija i detaljniji uvid u ovu temu, pogledajte TV prilog ispod teksta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *