U Novom Pazaru i Sjenici preduzeća počela da koriste obnovljive izvore energije

539

U gradovima Novi Pazar i Sjenica, četiri preduzeća postavljaju nove standarde u upotrebi obnovljivih izvora energije, zahvaljujući značajnoj podršci Vlade Japana i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Ovaj pionirski potez ne samo da promoviše ekološku održivost već i pokreće lokalnu ekonomiju ka zelenoj transformaciji.

Inovacije koje menjaju igru

Kompanija „Join“ iz Novog Pazara, poznata po proizvodnji kvalitetnog džinsa, smanjila je svoj ugljenični otisak kroz ugradnju solarne elektrane i filtera za prečišćavanje vazduha, čime je drastično smanjila zagađenje. Sličan put je izabrala i „Mizan Line“, fabrika konfekcije iz Sjenice, koja energiju za proizvodnju dobija iz solarnih panela i toplotnih pumpi, demonstrirajući time značajnu uštedu u emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

„Iskop“, građevinska firma, i JKP „Čistoća“ Novi Pazar su takođe primeri uspešne primene ekoloških principa. „Iskop“ reciklira betonski otpad u agregat, dok „Čistoća“ koristi otpad od drveta za proizvodnju biomase za grejanje, smanjujući time otpad i zagađenje vazduha.

Međunarodna podrška za lokalni napredak

Poseta Kaori Igaraši, druge sekretarke Ambasade Japana, i Fabricia Andreucija, zamenika stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji, ovim kompanijama potvrđuje važnost međunarodne saradnje u promociji održivog razvoja. Njihovo prisustvo naglašava opredeljenost za podršku inovacijama koje doprinose dekarbonizaciji i energetskoj efikasnosti.

„Uspeh ovih projekata dokaz je da je zelena transformacija ne samo neophodna, već i izvodljiva u svim segmentima našeg društva“, istakla je Igaraši.

Koristi za zajednicu i ekonomiju

Pored ekoloških benefita, „ozelenjavanje“ poslovanja donosi konkurentsku prednost na tržištu, kako na domaćem, tako i na nivou Evropske unije. Projekat ne samo da doprinosi smanjenju energetskog siromaštva već i promoviše prekvalifikaciju radne snage u cilju zapošljavanja u zelenim radnim mestima.

Inicijative poput ove su ključne za postizanje održivih ciljeva razvoja i pravedne zelene tranzicije. Zahvaljujući podršci Vlade Japana i UNDP-a, Novi Pazar i Sjenica postaju primeri kako tehnološke inovacije i odgovorno upravljanje resursima mogu unaprediti kvalitet života i očuvati životnu sredinu za buduće generacije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *