U Novom Pazaru ne pripremaju zimnicu, priprema se na Pešteri, Sjenici, Tutinu…

453

Rast Cijena Udarac za Domaćice: Zimnica skuplja od gotovih proizvoda na pijačnim tezgama!

Novi Pazar – Jesen je tradicionalno vreme kada domaćice ulaze u kuhinje da pripremaju zimnicu. Ali ove godine, stanovnici Novog Pazara suočavaju se sa nesvakidašnjim izazovom. U odnosu na prethodnu sezonu, cijene povrća i voća skočile su gotovo dvostruko na zelenim pijacama ovog grada. Za mnoge, ovo je dovelo do preispitivanja tradicije pravljenja zimnice.

Sušna godina dramatično je smanjila prinose voća i povrća, što je samo jedan od uzroka rasta cena. Takođe, inflacija je dodatno opteretila već prenapregnute džepove građana.

Domaćice su sada postavljene pred težak izbor: da li ulagati vreme, trud i novac u pripremu domaće zimnice ili se osloniti na gotove proizvode?

“Ove godine će mi biti jeftinije da kupim gotove proizvode nego da ih sama pravim”, kaže Fatima, domaćica iz Novog Pazara. “Ranije sam s ponosom pravila zimnicu za moju porodicu, ali sada je računica jednostavna. Uštedeću novac i vreme.”

Računice na pijačnim tezgama potvrđuju Fatimine reči. Za četvoročlanu porodicu, priprema zimnice ove sezone koštaće bar 200 evra, što je znatno skuplje nego prethodnih godina.

Dok neke domaćice vide prednost u kupovini gotovih proizvoda, druge smatraju da ništa ne može zameniti ukus domaće zimnice. “Bez obzira na cijene, ništa ne može biti bolje od domaće hrane koju sama pripremam”, kaže Amina, još jedna domaćica iz Novog Pazara.

Ovogodišnji rast cijena povrća i voća svakako će promeniti tradicionalne običaje mnogih porodica u Novom Pazaru. Dok neki biraju gotove proizvode, drugi će pronaći alternativne načine da očuvaju tradiciju. U svakom slučaju, jesenja sezona pravljenja zimnice u Novom Pazaru ove godine donosi niz novih izazova i izbora za domaćice.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.