U Novom Pazaru u protekloj nedjelji registrovano 1.018 oboljelih sličnih gripu, uglavnom djeca

522

Novi Pazar – Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru zabilježio je značajan porast slučajeva oboljenja sličnih gripu, sa posebnim naglaskom na povećanje broja oboljele djece, saopćeno je iz Zavoda.

Prema najnovijim podacima, tokom prethodne sedmice registrirano je 1.018 slučajeva oboljenja sličnih gripu. Najviše pogođena grupa su djeca uzrasta od pet do 14 godina. Podaci ukazuju na to da je 402 djece iz ove starosne grupe pregledano zbog simptoma gripe, što predstavlja gotovo dvostruko povećanje u odnosu na broj pregleda u prvoj sedmici ove godine.

“Primijetili smo zabrinjavajući porast broja slučajeva, posebno među djecom školskog uzrasta. Ovo zahtijeva dodatnu pažnju i adekvatne mjere kako bi se spriječilo dalje širenje infekcije,” izjavio je predstavnik Zavoda.

U starosnoj dobi od 30 do 64 godine, ljekaru se javilo 330 osoba sa simptomima sličnim gripu. Sa druge strane, najmanje slučajeva zabilježeno je među starijim građanima, iznad 65 godina, gdje je zatražena medicinska pomoć u nešto više od 60 slučajeva.

Osim školske djece, registriran je i porast broja oboljelih u najmlađoj starosnoj grupi, sa 81 pregledanim djetetom do četiri godine, kao i 172 osobe starosti od 15 do 29 godina.

Zavod za javno zdravlje naglašava važnost preduzimanja protivepidemijskih mjera radi sprečavanja daljeg širenja infekcije. Sezona gripe, koja traje od oktobra do maja, prema predviđanjima epidemiologa, dostiže vrhunac u drugoj polovini januara i tokom februara.

Građani se potiču na oprez i poštovanje preporuka zdravstvenih autoriteta, uključujući redovno pranje ruku, izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koje pokazuju simptome gripe, kao i korištenje maski u zatvorenim prostorima.

Zavod za javno zdravlje će nastaviti da pažljivo prati situaciju i redovno obavještava javnost o razvoju situacije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *