U PRIJEPOLJU: 1.510 TERETNJAKA

263

Prema podacima MUP-a na teritoriji opštine Prijepolje do novembra 2020. godine registrovano je ukupno 1.510 teretnih vozila.

Višegodišnja kriza i nedostatak posla, solidna zarada i velika potražnja u zemljama EU za ovom delatnošću, uticala je da se mnogi opredele upravo za bavljenje transportnom uslugom.

Kamiondžije su postale sistemski važne, ali prema anketi Svetske organizacije za drumski transport preduzećima u Evropskoj uniji nedostaje 36 odsto kvalifikovanih vozača.

AR Teretni saobracaj 2

Nemačko udruženje za promet robe i logistiku saopštilo je da trenutno u zemlji 560.000 vozača koji su u proseku stariji od 50 godina. Svake godine penzioniše se njih 30 hiljada, a na tržište rada prijavi se tek 15 hiljada novostasalih kamiondžija, pa će im do 2022. godine nedostajati oko 150 hiljada šofera.

Plata kamiondžije koji vozi u Srbiji kreće se od 500 evra pa naviše, dok njegov kolega koji saobraća u međunarodnom transportu, po evropskim drumovima, zaradi od 1000 do 2000 evra, u zavisnosti od toga da li vozi manje transportno vozilo ili šleper. Višegodišnja kriza i nedostatak posla, solidna zarada i velika potražnja u zemljama EU za ovom delatnošću, uticala je da se mnogi opredele upravo za bavljenje transportnom uslugom.

AR Teretni saobraćaj 3

I u opštini Prijepolje primetan je rast u ovoj branši. Prema podacima MUP-a na teritoriji opštine Prijepolje do novembra 2020. godine registrovano je ukupno 1.510 teretnih vozila. Najviše je teških teretnjaka, njih 846, čija najveća dozvoljena masa prelazi 12 tona. Lakih teretnih vozila do 3,5 tone je 490, a srednjih, mase do 12 tona je 174.

To se najslikovitije vidi uoči novogodišnjih praznika, kada se vozači vrate na kratak ali zaslužen odmor. Na parkinzima, duž saobraćajnica, na proširenjima, ali i zelenim površinama uparkiraju se kamioneti sa utegnutom ceradom i prepoznatljivom kapsulom za spavanje iznad kabine.

“Usidreni” tako da ne ometaju saobraćaj ostaće koji dan posle Nove godine, a zatim se vraćaju na evropske puteve da izvezu uslugu i u državu donesu devizni priliv. Uglavnom se radi o transporterima firmi koje su nedavno započele posao i još uvek nemaju odgovarajući plac za parkiranje, kao što imaju preduzeća koja se drumskim prevozom tereta bave duži niz godina.

Finansijski izveštaji za 2020. godinu tek treba da se obrade. Prema podacima kompanije “CUBE team”, koja se bavi analizom poslovanja i praćenjem konkurencije na tržištu, u Srbiji je u 2019. godini, u sektoru drumskog prevoza tereta registrovano ukupno 30.564 firmi, od kojih su 14.048 aktivne. Najviše je preduzetnika 9.991, slede društva sa ograničenom odgovornošću 3.983, dok je akcionarskih društava 8, a u kategoriju ostali spada 66 preduzeća.

Ukupan prihod u delatnosti drumskog teretnog saobraćaja iznosi 283 milijarde i 545 miliona dinara, a ukupni profit je 7 milijardi i 355 milona. U ovoj branši je zaposleno 31.175 radnika.

A.R.
Izvor ListPolimlje.info