U Švedskoj porodici iz Tutina oduzeli dijete: “Oduzeli su nam bebu bez dokaza!”

3986

U srce mirnog grada Landskrone u Švedskoj udarila je tragedija koja je potresla bošnjačku zajednicu i širu javnost. Jedna mlada, šestočlana porodica iz Tutina našla se u okrutnom kovitlacu birokratije i sumnji. Naime, njihovom najmlađem članu, tromjesečnom Kaanu, dijagnostikovano je krvarenje na mozgu, a niz događaja koji je usledio doveo je do oduzimanja dijece od roditelja.

Zabrinuti zbog promjena u ponašanju svog sina, roditelji su potražili pomoć u bolnici u Lundu. Nakon serije testova i snimaka, lekari nisu bili u stanju da pruže konkretne odgovore o uzroku Kaanovih simptoma. Pominjane su mogućnosti urođenih problema, pa čak i epilepsije. Međutim, ono što je usledilo šokiralo je porodicu.

Na osnovu medicinskih izveštaja, socijalna služba je intervenisala i oduzela Kaana, sumnjajući u zlostavljanje, iako takvih dokaza nije bilo. Porodica tvrdi da su njihova djeca traumatizovana postupkom socijalne službe, posebno zbog načina na koji su ih odvojili od roditelja. Ostatak porodice bio je privremeno odvojen, ali su brzo vraćeni kući zbog nedostatka osnova za njihovo oduzimanje.

U izjavi koju je porodica podijelila na Facebooku, opisuju srceparajuće trenutke kroz koje su prošli i borbu koja je pred njima. “Na jednom sudu smo spor izgubili. Žalba je podnijeta. Sam advokat kaže da je situacija jako čudna. 18/10 je Ako Bog Da suđenje drugo.”

Porodica se oslanja na svoju vijeru i nadu da će se uskoro ponovo ujediniti sa svojim voljenim Kaanom, dok se njihova priča širi i izaziva talas podrške širom društva. Zajednica i mnogi drugi staju uz porodicu iz Tutina, nadajući se pravdi i povratku normalnom životu za ovu mladu porodicu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.