U Švicarskoj izglasana 13. penzija uprkos vladinim sumnjama u finansiranje

328

Na referendumu održanom 3. marta 2024. godine, građani Švicarske su podržali uvođenje 13. godišnje penzije. Ova odluka je donesena uprkos izraženim zabrinutostima Vlade o održivosti takve finansijske obaveze, prema preliminarnim projekcijama javne službe SRF.

Prijeđlog, koji je promovirao Savez sindikata Švicarske zajedno s političkim strankama lijevog centra, prihvaćen je s potrebnom većinom u 26 švicarskih kantona. “Ovo je značajan korak za sindikalni pokret,” izjavio je Lukas Golder iz istraživačke agencije “gfs.bern” za SRF, sugerirajući na povijesnu važnost ove odluke.

Prijeđlog je naišao na otpor od strane Vlade, poslovnih lobija i parlamenta koji je trenutno orijentiran više prema desnom spektru, procjenjujući ga kao finansijski neodrživ. Ipak, detalji o načinu finansiranja ove penzije još uvijek nisu poznati, a planirano je da isplata počne 2026. godine.

Minimalna starosna penzija u Švicarskoj trenutno iznosi 1.225 švicarskih franaka, dok maksimalna penzija iznosi 2.450 franaka.

Osim ove teme, građani su se izjasnili i o prijeđlogu za povećanje starosne granice za penzionisanje, koji je odbačen. Prema prvim podacima koje je objavio SRF, 58% birača se izjasnilo za podršku 13. penzije, dok je 42% bilo protiv, izvještava Reuters.

Ovo glasanje jasno pokazuje da su građani Švicarske spremni podržati mjere koje osiguravaju bolji životni standard u penziji, iako ostaje pitanje finansijske održivosti i budućih izazova s kojima će se zemlja suočiti.

Referendumsku listići koji dolaze na kućnu adresu

Referendumsku listići koji dolaze na kućnu adresu

Referendumsku listići koji dolaze na kućnu adresu

Referendumsku listići koji dolaze na kućnu adresu
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *