“U TUTINU KUPOVANE DIPLOME ZA 1.500 EURA – Tužilaštvo istražuje lažno ‘znanje’

11722

Ministarstvo obrazovanja, nauke i inovacija Crne Gore izvijestilo je da su ove i prošle godine podnijeli 13 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikovanje stranih diploma visokog obrazovanja i 14 zbog sumnje u falsifikovanje stranih dokumenata srednjeg obrazovanja.

Profesorica na univerzitetu i funkcionerka PzP-a, Branka Bošnjak, nedavno je izjavila da je zavladala epidemija lažnih diploma i iznijela tvrdnju da čak i u vrhu Vlade Crne Gore postoje pojedinci sa spornim diplomama! Upozorila je da Ministarstvo obrazovanja olako nostrificira sporne diplome.

Iz pokreta Alternativa saopćili su da u Crnoj Gori postoji između 25.000 i 30.000 lažnih diploma!

Najviše ih je u zdravstvu i prosvjeti, a dolaze iz Tutina, Novog Pazara, Prijepolja, Novog Sada, Bujanovca, Brčkog, Prištine, Trebinja. Iz ovog pokreta ukazuju da imaju bazu podataka od preko 700 osoba sa lažnim diplomama koje zauzimaju najodgovornije pozicije u državnom sistemu!

– Ljudi sa fakultetskim obrazovanjem bježe iz zemlje, jer se na natječajima za poslove javljaju partijski botovi koji odu do Trebinja ili Tutina i za jedan dan (1.500 eura) kupe diplomu pravnika ili menadžera – izjavio je za ‘Novosti’ koordinator Alternativa Vesko Pejak.

Bivši ministar za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić kaže da su najveći problem partijska zapošljavanja bez provjere. Budući da je bio na čelu komisije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je provjeravalo diplome, Miljanić kaže da je za vrijeme njegovog mandata na njihovu adresu za konkretna lica stiglo oko 60 prijava.”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.