U Ulcinju oko tri hiljade gostiju

846

Hotelijeri i izdavaoci privatnog smještaja ovog ljeta imaju velike probleme zbog situacije koju je prouzrokovala epidemija koronavirusa. Turista do početka juna nije bilo i svi primorski gradovi bilježe ogroman pad posjećenosti.
U Ulcinju je trenutno oko tri hiljade registrovanih gostiju, što je tek oko deset odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopćili su za CdM iz turističke organizacije Ulcinj.

S obzirom na to da su do 15. avgusta granice bile zatvorene za zemlje regiona, nije bilo ni turista. U Ulcinju svakog ljeta u velikom obimu dolaze turisti iz Albanije, Kosova ali i drugih zemalja i zatvaranje granica sa ovim zemljama prouzrokovavalo je lošu posjećenost.

Ipak, kako su za CdM kazali iz TO Ulcinj, ohrabrila ih je odluka Nacionalnog koordinacionog tijela da Crna Gora otvori granice sa zemljama regiona. Liberalizacija ulaza u Crnu Goru, smatraju, dovešće do prvog pravog velikog talasa turista već od narednog vikenda.

“Neki hoteli su i danas gotovo puni. Naravno, sa znatnim zakašnjenjem, ali što je tu je. Nadamo se da će se ti trendovi nastaviti i u septembru”, kazali su iz TO Ulcinj.

Najviše turista je iz zemalja regiona, naročito iz Albanije, Kosova i BiH, potom iz Njemačke, Poljske i Švajcarske.

Šteta koju će od koronavirusa pretrpjeti turizam na ulcinjskoj rivijeri biće poznata tek početkom naredne godine, kazali su za CdM iz TO Ulcinj.

“Sada znamo da ni terorizam, ratovi, bezbjedonosne prijetnje, cunami, epidemija SARS-a ili ebole nijesu ni izbliza tako zakomplikovale turistička kretanja kao koronavirus”, kažu oni.

Smatraju da u svakom slučaju treba ići naprijed i da je sada najvažnije da se ova sezona nekako odradi. Jako je bitno, ističu, da se sačuvaju kadrovi i supstanca, a već su polako počele pripreme za sezonu 2021.

 

Ada Bojana i Velika plaža najposjećenije

Ada Bojana je već godinama hit, kao i kajt-surfing na Velikoj plaži, pa je tako i ove sezone. Iz TO Ulcinj su kazali kako je veliki broj građana Crne Gore ove godine upoznao i doživio jedinstvene ljepote Ulcinja.

“Oni su tu uglavnom vikendom. Ima ih najviše na Velikoj plaži, Adi Bojani i poznatim ribljim restoranima na toj rijeci, kao i na Šaskom jezeru. Utisci koje oni prenose svojim prijateljima i poznanicima su veoma povoljni, pa je izvjesno da će broj domaćih gostiju i posjetilaca imati kod nas stalan trend rasta”, vjeruju oni.

Posebno su istakli da je aktivnošću lokalne uprave i inspekcijskih službi uvedeno znatno više reda na ulcinjskim plažama.

Izvor: CdM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.