Ugljanin napustio albanizaciju, nakon kritika Bošnjaka iz Turske

582

Nakon izrazito kritičkih tonova koji su došli od Bošnjaka u Turskoj, kao i brojnih kritika aktuelne politike SDA u sandžačkoj javnosti, lider ove partije Sulejman Ugljanin izgleda je doživio svojevrsnu katarzu i ponovo se okreće ka Sarajevu i odustaje od albanizacije sandžačkih Bošnjaka.

Više je nego primjetno da je Ugljanin posljednjih mjeseci odustao od učestalih posjeta Kosovu i liderima tamošnjih Albanaca. Čak su potpuno prestale posjete glavnog albanskog lobiste Ismeta Azizija i drugih albanskih delegacija Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Da li su Ugljanin i njegovi saradnici iz proalbanske struje unutar SDA stvarno odustali od projekta albanizacije sandžačkih Bošnjaka, ili je ta stvar samo trenutno zaustavljena pod pritiskom javnosti, ostaje da se vidi.

POVEZANI TEKST – U Bayrampashi poručeno: Neprihvatljiva albanizacija i uništavanje osmanske tradicije Bošnjaka

SDA odustaje od politike albanizacije sandžačkih Bošnjaka? / Foto: BNV

Nesumljivo je da je SDA Sandžaka zbog negativnih tendencija na ovim prostorima, koje su rezultat aktuelne politike ove stranke, bila suočena sa žestokim otporima od strane ogromne većine Bošnjakajaka, ali i značajnog dijela funkcionera unutar same stranke.

Riječ je prije svega o starijim kadrovima SDA koje je proalbanska struja pokušala da odstrani, a u čemu su djelimično i uspjeli otjeravši Esada Džudža i profesora Seada Šemsovića.

U prilog izrečenom dolazi najava da će Sulejman Ugljanin biti uvodničar redovne sesija Kruga 99 na temu “Autonomija Sandžaka – šta je to i zašto?” koja će se održati u nedjelju, 3. novembra na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Izvor: Sandzacke.rs