Ugljanin sa Kurtijem: Mi Bošnjaci i Albanci se ne slažemo sa teškim položajem u Srbiji

Ugljanin sa Kurtijem: Mi Bošnjaci i Albanci se ne slažemo sa teškim položajem u Srbiji

1111

Bošnjaci i Albanci traže aktivnu ulogu u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova!

PRIŠTINA – Na sastanku održanom u Prištini, politički predstavnici Bošnjaka iz Sandžaka i Albanaca iz Preševske doline zatražili su da budu aktivno uključeni u proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. Njihov zahtev zasniva se na principima reciprociteta i simetrije prava, kako bi se obezbedila ravnopravna zastupljenost svih zainteresovanih strana u ovom istorijskom procesu.

Premijer Kosova, Albin Kurti, nakon sastanka, istakao je da je obavijestio predstavnike o trenutnim bilateralnim i trilateralnim susretima koji se odvijaju u Briselu, čiji je cilj postizanje punog priznavanja i normalizacije odnosa između dveju država. S druge strane, predstavnici Bošnjaka i Albanaca informisali su premijera o izazovima i diskriminaciji sa kojima se suočavaju njihove zajednice u Sandžaku i Preševskoj dolini.

“Duboko razumem potrebu da Bošnjaci i Albanci koji žive u Srbiji daju svoj doprinos ovom važnom procesu”, izjavio je Kurti. “Zahvalan sam na njihovoj želji da konstruktivno doprinesu, prate aktuelna dešavanja u okviru briselskog dijaloga, i da se aktivno zalažu u svojim zajednicama. Važno je da ni jedna zajednica ne bude zapostavljena u ovom procesu, jer je saradnja svih ključna za postizanje dugoročnog mira i stabilnosti u regionu.”

Ovaj sastanak označava važan korak ka inkluzivnijem dijalogu i pruža priliku da se glasovi manjinskih zajednica čuju i uzmu u obzir prilikom donošenja ključnih odluka. Hoće li ovaj apel rezultirati konkretnim akcijama i promenama u dijalogu, ostaje da se vidi.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *