Ugljanin: Zaposleni u školama bez pristanka roditelja opredjeljivali bošnjačku djecu za nastavu na srpskom!

616

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ocjenio je danas da se u Sandžaku sprovodi aktivna i agresivna diskriminacija nad Bošnjacima prilikom upisa djece u vaspitno- obrazovne ustanove.

On je na konferenciji za novinare rekao da je ove godine broj učenika koji su upisali nastavu na bosanskom jeziku u Novom Pazaru dijametralno suprotan nacionalnoj strukturi stanovništva, koju prema posljednjem popisu čini oko 80 Bošnjaka.

“Do toga je dovelo, između ostalog, to što su zaposleni u vaspitno-obrazovnim ustanovama u većini slučajeva upisivali bošnjačku djecu na nematernji – srpski jezik bez znanja njihovih roditelja. Upis djece na nastavu na nematernjem jeziku je moguć samo uz pisani zahtjev oba roditelja, kojim svjesno uskraćuju pravo svom djetetu na razvoj svog identiteta koje su stekli rođenjem“, rekao je Ugljanin.

On je zatražio od rukovodioca i zaposlenih u ovim ustanovama da do kraja ovog mjeseca isprave svoje greške, jer će u suprotnom pokrenuti postupke protiv svakog pojedinca pred domaćim i međunarodnim sudovima.

“Oni su grubo prekršili Ustav i zakone Republike Srbije i međunarodna dokumenta o pravima djeteta, borbi protiv diskriminacije u oblasti prosvjete, o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije. Aktuelna vladajuća većina podstiče ovakvo ponašanje, a promjenom ovog nacionalističkog režima doći će normalni ljudi u Srbiji koji će imati interes da kazne pripadnike ovog režima i njihove poslušnike za nedjela koja su činili“, rekao je Ugljanin.

Predsjednik SDA Sandžaka kaže da je najgore stanje u predškolskim ustanovama, kao i osnovnim školama Bratstvo i Stefan Nemanje.

On je istakao da obrazovanje na bosanskom ili srpskom jeziku nije izbor latinice ili ćirilice, već izbor roditelja na koji način i kako će biti izgrađena ličnost njegovog djeteta.

“U tom smislu, obrazovanje na maternjem jeziku podrazumijeva da mlad čovjek sa 17, 18 godina bude nacionalno svjestan, ponosan na sebe, svoje roditelje i svoje porijeklo, a zavisno od izbora obrazovanja na bosanskom ili srpskom jeziku imaće izgrađen bošnjački ili srpski nacionalni identitet“, rekao je Ugljanin.

Izvor: Sandžak danas/Radio sto plus