Ukrajina kritikuje Srbiju – Zarađujete na ukrajinskoj krvi

1029

Prva zamjenica ministra spoljnih poslova Ukrajine, Emine Džepar (Emine Dzheppar), izrazila je nezadovoljstvo zbog toga što je Srbija među rijetkim državama u Evropi čiji je vazdušni prostor otvoren za ruske letove.

“Zarađivanje na ukrajinskoj krvi nedostojno je zemlje koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji”, poručila je zamjenica ministra na Tviteru.

Evropska unija je 27. februara zatvorila vazušni prostor za ruske avio kompanije i privatne ruske letelice, u sklopu strogih sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. Srbija se ovim sankcijama nije pridružila.

Džepar je na svom Tviter nalogu napisala kako je srpski avioprevoznik Er Srbija (Air Serbia) “udvostručio” broj direktnih letova do Rusije, dok je Evropska unija zatvorila svoje nebo.

Beogradski mediji javljali su prethodnih dana da je broj letova iz Beograda ka Moskvi povećan. Na sajtu beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” vidi se da Er Srbija za subotu, 12. mart ima tri polaska ka Rusiji i četiri dolazna leta.

Na sajtu Er Srbije navodi se da “zbog trenutne situacije obavještavaju putnike da promjene ruta utiču na duže trajanje letova” za Moskvu i Sankt Petersburg.

U drugom saopštenju se dodaje i da “nije moguće plaćanje karata karticama ruskih banaka, uslijed obustave usluga kompanija Visa i MasterCard u Ruskoj Federaciji”.
Kako iz Moskve do Beograda?

Nebo Evropske unije, ali i nekoliko država Zapadnog Balkana, zatvoreno je za ruske letelice.

Kako je objasnila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen 27. febuara, vazdušni prostor EU zabranjen je za letelice u ruskom vlasništvu, registrovane u Rusiji i pod ruskom kontrolom, “uključujući privatne avione oligarha”.

Iako Srbija nije zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione, avionski saobraćaj otežava činjenica da je Srbija okružena državama koje su zabranile prelet ruskim avionima. Zbog toga su, na primjer, otkazani letovi ruske državne kompanije Aeroflot na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”.

Sa druge strane, srpski avio prevoznik Er Srbija (AirSerbia) može nesmetano da leti preko evropskih zemalja do Moskve, a do Rusije leti i privatna kompanija “Er Pink” (Air Pink) medijskog mogula bliskog vlasti u Srbiji Željka Mitrovića.

(RSE)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.