UKRAJINA: Požar u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani

446

Snimci nadzorne kamere postavljene kod nuklerane elektrane u Zaporožju, oko koje su se u četvrtak vodile teške borbe, pokazuju da je došlo do požara. Posljedica je to, tvrdi se, granatiranja, a još nema potvrde čija je vojska pogodila elektranu. Objavljen je i kratki dramatični poziv Dmitrija Orlova, gradonačelnika Energodara, grada na čijoj se teritoriji nalazi nuklearna elektrana, a u kojem traži da se istog časa prekine s bombardiranjem.

02.34 U objavama na društvenim mrežama javio se veliki broj stručnjaka iz oblasti nuklearne energije s umirujućim tvrdnjama o vrlo malom riziku da može doći do većih posljedica trenutnog požara u ukrajinskoj Nuklearnoj elektrani “Zaporožje”, koju ruske snage nastoje staviti pod svoju kontrolu. 

02.25 Prema tvrdnjama Andreja Tuza, glasnogovornika press službe nuklearne elektrane, ne postoji opasnost o povećanja i širenja radiokativnosti.

02.15 Ukrainski mediji javljaju da je jedan od nuklearnih reaktora zahvaćen vatrom. Riječ je o reaktoru koji trenutno nije u funkciji, ali je bez obzira na to neophodno njegovo hlađenje kako ne bi došlo do situacija kakva je viđena u Japanu 2011. godine. Hlađenje će pod novim okolnostima biti otežano ili onemugućeno.

01.59 Borbe oko nuklerane elektrane u Zaporožju se nastavljaju a poža se sada pojavio i na drugim mjestima.

01.50 Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitri Kuleba napisao je na Twitteru da bi u slučaju eksplozije nuklearne lektrane u Zaporožju posljedice bile deset puta veće nego u Černobilu 1986. godine. Zatražio je da Rusi istog časa prekinu borbe i dopuste vatrogascima dolazak.

01.30 Gašenje požara u Nuklearnoj elektrani “Zaporožje” još nije počelo, jer vatrogasci ne mogu prići uslijed granatiranja. Nadzorna kamera uhvatila je trenutak granatiranja

01.00 Snimci nadzorne kamere postavljene kod nuklerane elektrane u Zaporožju, oko koje su se u četvrtak vodile teške borbe, pokazuju da je došlo do požara. Posljedica je to, tvrdi se, granatiranja, a još nema potvrde čija je vojska pogodila elektranu. Objavljen je i kratki dramatični poziv Dmitrija Orlova, gradonačelnika Energodara, grada na čijoj se teritoriji nalazi nuklearna elektrana, a u kojem traži da se istog časa prekine s bombardiranjem.

Izvor Stav
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.