Ukrajina: U Harkovu dženaza malom Amiru, bebi od 40 dana

2561

“Amir je imao samo 40 dana. Zadobio je upalu pluća dok se skrivao s roditeljima u bunkeru u Harkovu tokom bombardiranja ruske vojske. Umro je jučer”, napisala je Sovsun u petak.

Otkako je počela ruska agresija na Ukrajinu, ukrajinski civili bili su prisiljeni bježati iz svoje zemlje na sigurnija mjesta ili tražiti utočište u podrumima zgrada ili u tunelima podzemne željeznice.

Među onima koji su se morali skloniti u bunker u opkoljenom gradu Harkovu bio je i Amir, beba stara samo 40 dana, koja je pobjegla u sklonište sa svojom porodicom. Međutim, uslovi su bili toliko loši da se razbolio. Kako je objavila Inna Sovsun, zastupnica u ukrajinskom Parlamentu, beba je dobila upalu pluća koju nije mogla preboljeti i preselila je.

“Amir je imao samo 40 dana. Zadobio je upalu pluća dok se skrivao s roditeljima u bunkeru u Harkovu tokom bombardiranja ruske vojske. Umro je jučer”, napisala je Sovsun u petak.

Njenu poruku na Twitteru su propratile dvije fotografije na kojima se vidi trenutak u kojem je beba pokopana. “Moja sućut Amirovoj porodici i muslimanskoj zajednici Harkova. Putin je kriminalac”, dodala je.

Inna Sovsun je prošlog petka objavila i još jedan tweet na kojem se na fotografiji može vidjeti vojnik s bebom u naručju. Sliku je pratio tekst: “Ukrajinski vojnik spašava bebu. Ovo dijete je imalo sreće, živo je, ali su ruske trupe ubile još 28 drugih.”

Međutim, taj se broj povećao od petka. Ove su nedjelje ukrajinske vlasti objavile da je oko 40 djece umrlo, a više od 70 ih je ranjeno od 24. februara, dana kada je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio početak vojne ofanzive na Ukrajinu.

Ruska vojska i dalje opsjeda drugi najveći grad u zemlji, Harkov, u kojem je preselio mali Amir. S 1,4 miliona stanovnika i blizu ruske granice, više puta je granatiran I Putinova je prioritetna meta.

Izvor Stav
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *