Ukrajna pod napadom: Ukrajinci tvrde da su srušili 5 ruskih aviona i helikoptera

1124

U jutarnjim satima u Ukrajini je započela ruska invazija. Dolaze informacije da invazija kreće sa sjevera gdje se ruske trupe u Bjelorusiji pridružuju napadu na Ukrajinu. Ruske snage krstarećim raketama gađaju i aerodrome na kranjem zapadu Ukrajine. Iz Ukrajine stiže sve veći broj stravičnih slika stradanja civila nakon ruskih raketnih napada.

8.45: Ukrajina je saopštila da je Rusija započela napade na Ukrajinu iz susjedne Bjelorusije i okupiranog poluostrva Krim, javlja Anadolu Agency (AA). Državna granična služba Ukrajine saopštila je da je ruska agresija započela danas oko 5 sati po lokalnom vremenu s okupirane teritorije.

“Trenutno se bilježi kretanje vojne opreme s poluostrva preko administrativne granice”, navodi se u saopštenju. “U oblastima Lugansk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv i Zhytomyr, duž istočnih i sjevernih granica Ukrajine, došlo je do napada na granične jedinice, granične patrole i kontrolne punktove uz upotrebu artiljerije, teške opreme i malokalibarskog oružja”, dodaje se u saopštenju.

 

 

7.55: Predsjednik Vijeća Evropske unije (EU) Charles Michel pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da “odmah zaustavi ovaj rat”. U poruci na društvenim mrežama, Michel je naveo da je telefonirao sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskyim i uputio poruku solidarnosti sa Ukrajinom. Michel je rekao da će biti održan i Samit lidera EU-a i da će se lideri G7 sastati danas.

OVDJE MOŽETE PRATITI UŽIVO: DEŠAVANJA U UKRAJINI….. LINK!

TRT je objavio snimke ruskih aviona koji nadlijeću Ukrajinu.

Russian warplanes and heavy bombers continue moving through Ukrainian airspace pic.twitter.com/PifxPd02uE
— TRT World Now (@TRTWorldNow) February 24, 2022

Za to vrijeme stanovnici Donbasa poručuju da je situacija u tom ukrajinskom regionu “zastrašujuća” nakon ruske agresije. Iz Ukrajine stiže sve veći broj stravičnih slika stradanja civila nakon ruskih raketnih napada.

7.30: Iz grada Harkiva se pojavljuju prvi snimci stambenih zgrada uništenih ruskim projektilima i granatama. Broj civilnih žrtava je još uvijek nepoznat.

7.15: Dolaze informacije da invazija kreće sa sjevera gdje se ruske trupe u Bjelorusiji pridružuju napadu na Ukrajinu. Ruske snage krstarećim raketama gađaju i aerodrome na kranjem zapadu Ukrajine.

Ukrajinska vojska izdala je saopćenje da je srušila pet ruskih aviona i helikopter, a tvrde i da je započelo intenzivno grantiranje dijelova istoka njihove zemlje. Navode da su cilj ruskih raketa bile zračne luke diljem zemlje, a napadnut je Borispolj kod Kijeva. Za to vrijeme građani pokušavaju pobjeći iz Kijeva i stvaraju se velike gužve, a velika je navala i na bankomate.

7.00: Generalštab Ukrajinske vojske je saopćio da su zabilježeni napadi avionima i krstarećim raketama na aerodrome u pet gradova: Boryspil, Ozerny, Kulbakin, Chuguev, Kramatorsk i Chernobaevku

6.55: Kako se može vidjeti na snimcima CNN-a Ruski tenkovi i oklopna vozila prelaze granicu između Bjelorusije i Ukrajine.

6.45: Društvenim mrežama se šire snimci i fotografije posljedica bombardovanja i granatiranja, među njima i snimak posljedica eksplozije ruske krstareće rakete u Kijevu.

6.40: Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je saopćenje u kojem se navodi da je Ukrajina napdnuta od strane Ruskih trupa iz pravca Rusije i Bjelorusije u 5 sati ujutro. Napadi na ukrajinske granične patrole i punktove izvedeni su upotrebom artiljerije i pješadijske vatre.

6.25: “Vojna infrastruktura, sistemi protuzračne odbrane, vojni aerodromi i zračne snage u Ukrajini neutralizirani su oružjem visoke preciznosti”, navedeno je u saopćenju Ministarstva odbrane Rusije. Društvenim mrežama se šire i snimci velikog požara koji se nadvija nad zračnom bazom i aerodromom u gradu Harkivu. U blizini ovoga grada odjekuju eksplozije još od ranih jutarnjih sati.

6.05: Tenkovi i oklopna vozila ruske vojske zabillježeni su u Donjecku. Ukrajinski predsjednik Zelenskiy proglasio stanje vanredne uprave na teritoriji cijele zemlje. U Kijevu se i dalje čuju eksplozije, kao i u mnogim drugim ukrajinskim gradovima. Građani se mole na trgovima dok kijevom odzvanjaju sirene.

Dolaze uznemirujući snimci iz Ukrajine iz kojih se vidi da Ruske snage upotrebljavaju čak i krstareće rakete. Procjene su da je ovaj napad početak nečega mnogo većega što će uskoro uslijediti

5.45: Eksplozije, pored Kijeva, odjekuju u Harkovu, Kramatorsku, Mariupolu, Mykolaivu i Odesi. Ukrajinski zvaničnici su javili da je Rusija započela sa okupacijom, te da eksplozije uzrokuju raketni napadi. Broj mrtvih još uvijek nije poznat, ali ukrajinska strana javlja da žrtve broje u stotinama

Izvor Stav
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.