Upozorenje RHMZ: Očekuju se jaki pljuskovi i grmljavina u Sjenici i Novom Pazaru

Upozorenje RHMZ: Očekuju se jaki pljuskovi i grmljavina u Sjenici i Novom Pazaru

997

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na jake pljuskove sa grmljavinom i mogućnost pojave grada u okolini Sjenice, s tendencijom premeštanja padavinske zone ka Novom Pazaru. Ovo upozorenje je na snazi do 17 sati i 27 minuta.

Prema RHMZ-u, u naredna tri sata očekuju se pljuskovi sa grmljavinom na jugu i jugozapadu Srbije. Lokalni razvoj oblačnosti može donijeti kratkotrajnu kišu ili pljuskove, a intenzivni pljuskovi s pojavom grada predviđeni su u okolini Sjenice, uz premeštanje padavinske zone ka Novom Pazaru.

Za danas, 8. juna, i sutra, 9. juna, prognozira se pretežno sunčano vrijeme s malom ili umjerenom oblačnošću i mogućnošću kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom na sjeveru Vojvodine i u brdsko-planinskim predjelima jugozapadne i južne Srbije. Maksimalne temperature će do ponedjeljka biti između 30 i 35 stepeni Celzijusa, dok se od utorka očekuje manji pad temperature, najprije na sjeveru i zapadu zemlje.

RHMZ najavljuje nestabilnije vremenske prilike u sljedećoj sedmici, s lokalnim pljuskovima i grmljavinom u ostalim regijama Srbije.

Na snazi su dva meteoalarma, žuti i narandžasti. Narandžasti meteoalarm je izdat zbog grmljavine u jugozapadnoj Srbiji, dok je žuti meteoalarm na snazi u cijeloj zemlji zbog visokih temperatura i grmljavine, posebno u jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji, kao i zbog kiše u jugozapadnoj Srbiji.

“Vrijeme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svjestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savjete koje daju nadležne državne službe,” upozorava RHMZ.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *