/VIDEO/Usame o “netrpeljivosti” sa Elmom: Porodične stvari ne iznosimo u javnost, ja i stranka imamo poštovanje prema njoj

/VIDEO/Usame o “netrpeljivosti” sa Elmom: Porodične stvari ne iznosimo u javnost, ja i stranka imamo poštovanje prema njoj

5469

Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage o uzroku smrti Muamera Zukorlića, saznaje Prva televizija.

“Državno tužilaštvo BiH je pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage, jer je muftija Zukorlić bio i državljanin te zemlje, a i mi smo kroz krivičnu prijavu zatražili da se formira međunarodna ekspertiza, koja bi izvršila ekshumaciju i obdukciju da bi se cjelokupna istraga uradila na najbolji mogući način, da ne bi sutra bilo ko ostavio tragove sumnje u konačne rezultate istrage”, kazao je Usame Zukorlić.

Porodica je krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica podnijela Republičkom tužilaštvu, a nadležnost je preuzelo Više tužilaštvo u Novom Pazaru.

Usame je kao podnosilac prijave već dao izjavu, a odmah je donijeta i odluka o hitnoj ekshumaciji.

“Mi smo zamolili da se ekshumacija, koja je trebalo da se obavi sutra, odloži jer porodici treba vremena da se psihički za to pripremi”, istakao je on.

Sve je iznenadila reakcija Zukorlićeve druge supruge Elme da o uzorcima i analizama nije znala ništa.

“Moja djeca i ja smo jako potreseni i uznemireni navodima koji su izrečeni, takođe, nemamo nikakave informacije da je analiza uzorka rađena, kao ni u kojoj zemlji ni u kojim laboratorijama su vršene analize. Sve što znamo, saznali smo putem medija”, poručila je Elma putem društvene mreže Instagram.

Zbog toga i drugih okolnosti mnogi vjeruju da se njoj namešta “afera” kako bi bila sklonjena sa mjesta predsjednice Zukorlićevog Internacionalnog univerziteta, gdje se “vrti” najviše novca. Već neko vreme u javnosti je prisutna i priča o navodnoj “netrpeljivosti” Zukorlićevog najstarijeg sina iz braka sa prvom ženom i druge šerjatske supruge.

“Ko god je tu priču plasiro u javnost je zlonameran i želi štetu i našoj porodici, i Usameu Zukorliću i Elmi Elfić Zukorlić. Mi naše privatne stvari iz porodice ne iznosimo u javnost. Stranka i ja kao pojedinac Usame Zukorlić imamo poštovanje prema supruzi muftije ZukorlićaElmi Elfić Zukorlić”, istakao je Zukorlićev naslednik.

Prema njegovim rečima Zukorlićevi najbliži članovi porodice i saradnici prolaze kroz najteži period

“Ovo je vrlo neugodna, vrlo teška i vrlo emotivna situacija. Međutim potreba da se zna istina o okolnostima pod kojima je naš otac i lider umro nam daje snagu da prevaziđemo te emocije i teškoću koju osjećamo”, rekao je Usame Zukorlić Prvoj televiziji.

On je prokomentarisao i navode da Islam ne dozvoljava ekshumaciju.

“Već su me pitali šta je moj stav po pitanju eshumacije. Zaista, nisam čuo da je po šerijatu zabranjena ekshumacija. Ni od jednog islamskog učenjaka nisam čuo da je sportna ekshumacija u slučaju obdukcije i istrage i sumnji da se dogodilo ubistvo. Jeste sporno ako neko želi da izvrši ekshumaciju da bi se tijelo premjestilo bez nekog posebnog razloga, to vam kažem kao teolog. Ali, ako je u pitanju istraga za jedno ovako krivično djelo, tu spora nema nikakvog”, izričit je Zukorlićev sin.

On tvrdi da je porodica želela da analize uzoraka urade najbolje klinike i da se zato dugo čekalo.

“Nama je trebalo dva do tri mjeseca da nađemo adekvatne labaratorije u kojima bi radili analize, a onda smo čekali da stignu rezultati i to je jedini razlog zbog koga se čekalo 5 mjeseci”, rekao je.

Pre nekoliko dana, aktuelni predsjednik SPP-a Usame Zukorlić podnio je Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv N.N. lica, kao i laboratorijske nalaze koji, kako vjeruje, ukazuju da njegov otac Muamer Zukorlić nije umro prirodnom smrću.

On je prethodno i na konferenciji za novinare rekao da porodica sumnja da je nekadašnji lider SPP otrovan i da je to razlog njegove smrti prije nešto više od pet mjeseci.

Naveo je da je porodica dobila rezultate iz dve nezavisne laboratorije i precizirao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka verovatnoća da je testirana osoba bila otrovana teškim metalima, a da je druga laboratorija zaključila, na osnovu uzorka koji su dobili, da je osoba bila otrovana hranom.

(b92)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *