Uskoro pregovori Rusije i Ukrajine / Mir u najavi?

968

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će se ukrajinska i ruska delegacija sastati bez preduslova.

Ukrajinski predsjednik nedavno je objavio da je razgovarao s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. Očekuje se da pregovori budu održani uskoro, možda već za nekoliko sati.

Kako javljaju strani mediji sastanak bi se trebao održati najvjerovatnije u ponedjeljak 28. februara, tačno vrijeme još uvijek nije poznato.

Portparol je rekao da su se dvije strane dogovorile da se sastanu na rijeci Pripjat na granici, sjeverno od Černobila. To područje je trenutno pod ruskom vojnom kontrolom, piše ABCNews.

Rusija je prethodno poslala delegaciju u grad Gomel u južnoj Bjelorusiji kako bi bila “spremna” za razgovore, ali je Ukrajina odbila da ih drži u Bjelorusiji jer aktivno učestvuje u invaziji.

Ruska delegacija uključuje zvaničnike ruskih ministarstava vanjskih poslova i odbrane, kao i predsjedničke administracije.

“Rezultat razgovora s Aleksandrom Lukašenkom. Dogovorili smo da će se ukrajinska delegacija sastati s ruskom bez prethodnih uvjeta na ukrajinsko-bjeloruskoj granici, na području rijeke Pripjat”, napisao je ukrajinski predsjednik.

Podsjetimo, Ukrajina se obratila Međunarodnom sudu pravde u Haagu sa zahtjevom da naredi Moskvi trenutačni prekid vojnih aktivnosti, objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju.

Približno 368.000 ljudi izbjeglo je od početka ruske invazije na Ukrajinu i njihov broj “nastavlja rasti”, objavilo je u nedjelju UN-ovo visoko povjereništvo za izbjeglice.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u nedjelju da će predložiti europsku financijsku pomoć Ukrajini za kupovinu oružja i goriva.

Izvor Radio Sarajevo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.