Uveden POLICIJSKI ČAS!

310

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras, poslije sjednice vlade, da će u Sriji biti uvedena zabrana kretanja.

Od sutra u 20 sati do 5 sati ujutro uvodi se zabrana kretanja svim licima, sem nadležnih organa koji su na zadatku i koji imaju radnu obavezu u trećoj smjeni.

Policijski čas je naziv za administrativnu mkeru koja znači ograničavanje kretanja građana radi održavanja javne sigurnosti, osim u određenom vremenskom periodu u toku dana koji određuje nadležni organ. To praktično znači da građani neće moći da izlaze iz svojiih domova osim u vremenu koje odrede nadležni i osim u situacijama kada je izlaženje neizbježno.

Policijski čas se uvodi kao jedna od mkera uz proglašeno vanredno stanje u nekoj zemlji. Do sada se obično vezivalo za noćne sate, ali u situaciji epidemije korona virusa one bi mogle da podrazumjevaju cjelodnevno trajanje.

Svaka osoba koja se nađe na ulici za vrijeme policijskog časa može biti pritvorena i naknadno kažnjena od organa vlasti za postupanje suprotno odlukama države.

Iste mjere su zbog rapidnog širenja korona virusa uvedene i u drugim evropskim zemljama kao što su Italija, Španija, Francuska, Austrija…

Izvor: Blic