Uz pomoć ORA do „pazarskog mora“

971

 

Angažujući omladinske radne brigade grad Novi Pazar planira da na svom delu obale jezera Gazivode sagradi turističko naselje

Novi Pazar – Hoće li letos sa obala jezera Gazivode odzvanjati refreni „Hej, haj, brigade“, kakve pamte sve malobrojniji akcijaši koji se do pre četrdesetak godina hvalili da „svoju zemlju srcem grade“. Kasim Zoranić je svojevremeno sa puge Beograd –Bar doneo žuljeve, koji su odavno zarasli, iskustvo i udarničku značku, koju još čuva. Veruje da će narednog leta nekim novim uadrnicima deliti značke, a svom gradu obezbediti da ima svoje more, kako Novopazarci inače ovo jezero.

Jezero Gazivode, ili Ribarićko, kako ga ko zove, dugačko je 24 kilometra, od brane na reci Ibar u opštini Zubin Potok do sela Ribarića u opštini Tutin. Novom Pazaru pripada svega nešto više od dva i po kilometra duge obale u naselju Vitkovići, sada načičkanih divljim objektima, čiji vlasnici su zauzeli i delove obale, a koje bi grad uz pomoć akcijaša ovog leta da preuredi.

-Biće to pravo pazarsko more –siguran je Zoranić, koji će da bude i komandant Omladinske radne akcije „Ribarići 2019“. On kaže da će letos u Ribariće da dodju brigade iz Beograda, Sarajeva, Podgorice, a ima najava da se jedna brigada sprema i iz Turske.

On podseća da su svojevremeno brigade iz Novog Pazara bile glavne na svim akcijama „od Vardara do Triglava“, da su se akcijaši vraćali sa udarničkim značkama i drugim odličjima i da veruje da taj duh nije sasvim zamro kod mladih generacija. Prisustvo brojnih bivših udarnika na prezentaciji projekta „Ribariće 2019“ pokazalo je da taj akcijaški duh mladima ima ko da prenese.

Zoranić kaže da će stari akcijaši sa prostora bivše Jugoslavije biti svrstani u jednu brigadu da će ta brigada nositi ime zemlje koju su gradili, a da će druga, omladinska brigada iz Novog Pazara nositi ime po Rifatu Škrijelju Lakiju, Novopazarcu i legendarnom komandantu ORA“Morava“. Ostale brigade nosiće imena kakva same odaberu.

Brigadiri će na petnaestodnevni boravak u Ribariće početi da dolaze u junu,kad se završi školska godina, a poslednja smena bi trebalo da ode u avgustu, kako bi se oslobodile prostorije osnovne škole u Ribariću, gde se planira da budu smešteni.

Da ORA „Ribarići“ neće da bude samo treniranje dobrovoljnog omladinskog rada, kako bi od mladih akcijaša izrasli novi volonteri i pristalice savremenog društveno korisnih aktivnosti, već ozbiljan investicioni poduhvat, pokazuje idejni projekat Ribarića, koji je uradio projektant Suat Ljajić.

– Planirano je uređenje ribolovačke staze po međunarodnim standardima, postavljanje kućica za ribolovce i turiste, drvenih suncobrana sa klupama za posetioce, osmatračnica za spasioce, obeležavanje parking prostora, izgradnja sportsko-rekreativnih terena, postavljanje dokova za kupače i čamce, plutajućih pontona i pontonskih bazena za decu i neplivače, nabavka motorizovanih čamaca i dodatne sigurnosne opreme, uređenje prostora za kajakaše i postavljanje teleskopskih markera za kajakaška, , veslačka I plivačka takmičenja koja će biti organizovana u saradnji sa klubovima iz zemlje i inostranstva – nabraja Ljajić.

On je dodao da je u planu da se u saradnji sa privatnim investitorima izgradi etno restoran sa smeštajnim kapacitetima.

Cela zamisao staje na 2,5 hektara zemlje, a kada se sve završi , dužina plaže može da bude oko 2,5 km. Širina šljunkovite plaže biće više od 20, a ponegde i oko 40 metara. Kasim Zoranić, inače savetnik u JP “Srbijavode”, već je dao domaći zadatak lokalnim inspektorima da divlji objekti sa obala jezera moraju da se uklone.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović kaže da su u realizaciju ovog projekta uključeni “svi kapaciteti grada”, javna preduzeća ustanove, a računa se na podršku i Ministarstva za turizam i telekomunikacije (ministar Rasim Ljajić je pre nekoliko dana obišao obale jezera i upoznao se sa planovima), kao i ministarstava za zaštitu životne sredine i lokalnu samoupravu. Učešće u čitavoj priči obećava i direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka (SEDA) Samir Kačapor.

Svi oni kao i još neki stari akcijaši sa nostalgijom su nastojali da mladima približe vreme kada su kao brigadiri , pored akcijaških dogodovština, uniformi, prebačenih normi i udarničkih znački, imali i ideale, veru u drugarstvo, i to ono stvarno i neposredno, bez mobilnih telefona i društvenih mreža.

I novopazarska stara garda akcijaša , potvrdilo se to i interesovanjem za ORA “Ribarići”, ima razgranatu mrežu takvih drugarstava u okviru SORAS-A (Saveza omladinsih radnih akcija Srbije). Mnogi od njih doći će da kao veterani obnove akcijaško gradivo u Ribarićima.

Zamišljeno je da se akcijaška pesma u Ribarićima ne peva samo jedno leto. A kada se sve planirano uradi, grad Novi Pazar bi na obalama jezera trebalo da ima svoju plažu, jer u Ribariće mnogi iz ovog grada odavno idu. kad ne mogu ili neće na more.

Slavka Bakračević