UZROK SMRTI DJEVOČICE IZ NOVOG PAZARA OSTAJE MISTERIJA

4385

Odbijanjem porodice da se uradi obdukcija tijela gotovo je propala i poslednja nada da se sa sigurnošću utvrdi koji su razlozi smrti djevojčice H. D. (12) iz Tutina, za koje su pojedini lekari naveli da su posledica korone.

Ona je prošlog četvrtka, nešto posle 21 sat, preminula u novopazarskoj Opštoj bolnici, u koju je nekoliko sati ranije u veoma teškom stanju i bez pulsa prevezena iz Doma zdravlja u Tutinu.

Prema nezvaničnim informacijama, djevojčici je tog dana pozlilo na putu do škole, ali se oporavila i vratila kući, posle čega joj se stanje naglo pogoršalo. U novopazarskoj Opštoj bolnici je reanimirana, lekari su dali sve od sebe da je spasu, ali je smrt nastupila posle nekoliko sati.

Četvoročlana komisija lekara, koju su činili anesteziolog Lajla Sebečevac, pedijatar Hada Toković, pedijatar kardiolog Ruža Milanović i specijalista sudske medicine Fehim Juković, konstatovala je da je smrtni ishod najvjerovatnije nastupio uslijed ranije infekcije virusom korona.

Brzi i PCR test bili negativni
Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović kazao je da su brzi i PCR test pokazali da je djevojčica bila negativna na koronu, a da je imala upalu srčanog mišića:

– Miokarditis može da izazove bilo koji virus, a upala srčanog mišića može da dovede to teških komplikacija, pa i fatalnog ishoda, čak i kod djece.

– Djevojčica je bila u baš teškom stanju, počeli su da joj otkazuju svi organi, što dovodi do naše konstatacije da je to nastalo zbog preterane imunološke reakcije na raniju kovid infekciju – kaže Juković.

Lekari sa kojima su novinari razgovarali kažu da bi misteriju mogla riješiti otpusna lista iz Kraljeva, u kojoj je navedeno mišljenje lekara iz te zdravstvene ustanove o tome šta je izazvalo miokarditis, kao i to da li je tada neko iz njene porodice ili okoline bio inficiran koronom.

– Znamo da je devojčica nakon liječenja u Kraljevu bila stabilno, da se osjećala dobro i da je bez ikakvih smjetnji pohađala školu, dok joj tog dana nije iznenada pozlilo – kažu oni.

Izvor Srbija Danas

FOTO profi medija