Search

Vakcina će biti dovoljno, nema mesta za brigu i paniku

BEOGRAD – Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek poručio je danas da je nabavljen dovoljan broj vakcina protiv gripa i da niko ko je zainteresovan neće ostati uskraćen za vakcinaciju.

Ðerlek je podsetio da su Ministarstvo zdravlja i država nabavili u prvom kontigentu koji je distribuiran 343.920 doza vakcina i najavio da se očekuje i drugi kontigent narednih dana.

“Vakcine će biti dovoljno i pacijenti ne moraju da brinu po tom pitanju. Niko neće ostati nevakcinisan, a da bude zainteresovan. Značajno je to što su građani Srbije shvatili važnost imunizacije”, kazao je Ðerlek za Tanjug uz apel da se nastavi u tom trendu i da se što više ljudi vakciniše jer, kako kaže, virus korona nas već ozbiljno pritiska i bilo bi dobro da se vakcinacija obavi dok su pacijenti zdravi.

Takođe, Ðerlek kaže da će se vršiti i preraspodela doza vakcina iz okruga u kojima je stanovništvo manje zainteresovano u okruge u kojima je zainteresovanost na zavidnom nivou.

Prema njegovim rečima, postoje okruzi u kojima se veliki broj stanovništva odazvao pozivu na vakcinaciju i istakao Podunavski gde je 83 odsto iskorišćenost distribuirane vakcine, zatim Zlatiborski okrug gde je takođe 83 odsto, Moravički gde je čak 95 odsto, Raški okrug sa 98 odsto, Rasinski sa 80 odsto.

Kako kaže, nešto manja zainteresovanost je Srednjebanatskom okrugu gde je iskorišćenost 52 odsto, Južnobačkom okrugu sa 49 odsto i u Severnobanatskom 45 odsto.

U centralnoj Srbiji je iskorišćenost u procentima 71,7 odsto, a u Vojvodini manje – 59 odsto. Ukupno u Srbiji je iskorišćenost 67,4 odsto, ispričao je Ðerlek.

Poručio je da će država i Ministarstvo obezbediti svima zainteresovanima vakcinaciju.

Podvukao je da se prilikom vakcinacije moraju poštovati prioriteti – osobe starije od 65 godina sa pridruženim hroničnim bolestima, trudnice, zdravstveni radnici koji će se suočiti i boriti protiv trećeg talasa virusa korona koji neminovno počinje polako da pritiska i ostale prioritetne grupe.

“Vakcine će biti dovoljno i nema potrebe za brigu i paniku”, poručio je dr Ðerlek.
3 thoughts on “Vakcina će biti dovoljno, nema mesta za brigu i paniku

  1. Nepoznato

    E stoko jedna,ko će sada da ti primi tu vakcinu,ne lažite više..
    Bojkot svih vakcina u borbi protiv satanista i njihovih plaćenika…

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.