Vašar u Žitniću: Sportske aktivnosti i narodno veselje na Pešteri /VIDEO/

Vašar u Žitniću: Sportske aktivnosti i narodno veselje na Pešteri /VIDEO/

7134

Sjenica – Na sunčanom danu 4. jula 2024. godine, na visoravni Pešter, održan je tradicionalni vašar na Žitniću, događaj koji svake godine okuplja mnogobrojne posjetioce iz Sjenice i okolnih sela. Vašar, poznat po svojim sportskim aktivnostima i narodnom veselju, ponovo je pružio posjetiocima nezaboravne trenutke.

Ove godine, vašar je bio bogatiji nego ikada prije. Takmičari su se okušali u različitim sportskim disciplinama, uključujući trčanje, bacanje kamena s ramena i povlačenje konopca. Među takmičarima su se istakli i lokalni mladi sportisti, koji su pokazali izuzetnu vještinu i snagu. Na kraju takmičenja, pobjednici su nagrađeni medaljama i priznanjima, uz aplauz okupljenih gledalaca.

Pored sportskih aktivnosti, poseban dio vašara bio je posvećen narodnom veselju. Učesnici u narodnim nošnjama izveli su tradicionalne igre i pjesme, stvarajući veselu i živopisnu atmosferu. Jedan od najupečatljivijih trenutaka bio je tradicionalni ples mladih djevojaka, koje su svojim gracioznim pokretima oduševile prisutne.

Posjetioci su uživali u specijalitetima domaće kuhinje, od pečenog mesa do domaćih kolača, dok su lokalni zanatlije izlagali svoje proizvode, podsjećajući sve na bogatu tradiciju i kulturu ovog kraja.

Vašar na Žitniću je i ove godine potvrdio svoju važnost kao mjesto okupljanja i druženja, ali i kao manifestacija koja čuva i promovira kulturno naslijeđe Peštera. Organizatori najavljuju da će sljedeće godine vašar biti još bogatiji i raznovrsniji, s novim sportskim disciplinama i kulturnim sadržajima. Pogledajte dva video snimka ispod teksta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *