Većina Rusa podržava napad na države EU, a posebno na jednu državu

1763

Čak 86,6 posto Rusa toleriše i podržava potencijalni napad na teritoriju Evropske unije, uključujući: Poljsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Bugarsku, Češku, Slovačku i druge, pokazuju rezultati ankete koju je sprovela “Active Group”.

Procenat Rusa koji odobrava ideju vojne invazije na sljedeću zemlju i smatra da bi to trebalo da bude Poljska je 75,5 posto.

Prema mišljenju ispitanika, ovo je logičan nastavak takozvane “vojne specijalne operacije Ruske Federacije“. Štaviše, prema anketi, 75 posto ispitanika u različitoj mjeri toleriše upotrebu nuklearnog oružja od njihove vlade, prenosi Danas.

Izvor : Active Group

Dok samo 13,4 posto ruskih građana ima negativan stav prema vojnoj invaziji na druge zemlje, 46 posto ispitanika je apsolutno sigurno da ruska vlada treba da napadne EU, a 40,6 posto pretpostavlja dozvoljeno širenje neprijateljstava.

Tri zemlje koje će prema anketi biti na meti Rusije su: Poljska (75,5 odsto), baltičke zemlje, među kojima Estonija, Litvanija, Letonija (41 posto), Bugarska, Češka, Slovačka i Mađarska (39,6 posto) . U anketi su ispitanici imali priliku da izaberu nekoliko zemalja.

Izvor : Active Group

Samo 25,5 posto se oštro protivi upotrebi nuklearnog oružja. Među ispitanicima, 40,3 posto smatra da je nuklearni napad apsolutno prihvatljiv, a 34,3 posto će donekle podržati takvu odluku ruskih vlasti.

Rusko javno mnjenje, kako se ocijenjuje, može biti reper potencijalnih akcija Kremlja za svjetsku zajednicu.

“Opšti utisak ankete je da su Rusi, koji su pristali da komuniciraju sa anketarima, bijesni ne samo prema Ukrajini, već i prema EU. Ispitanici ili odbijaju da komuniciraju nakon što su saznali temu intervjua, ili se izjašnjavaju o spremnosti da podrže i odobre dalje ruske prodore u druge zemlje“, komentariše Andrij Eremenko, osnivač istraživačke kompanije „Active Group“.

Izvor : Active Group

Sociolozi ukrajinske kompanije “Active Group” odlučili su da dalje istraže u kojoj mjeri je rusko društvo agresivno. Za odgovor je sprovedena telefonska (putem Vibera) anketa po formatiranoj metodologiji (uzorak je reprezentativan prema subjektu federacije, spolu i starosti ispitanika).

Ostatak teksta pročitajte na sajtu Danas.rs.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *