Vezir koji je službovao u novopazarskom Sandžaku-Ali Paša-Od njemačkog radnika do otomanskog generala

850

Mehmed Ali Paša je bio otomanski general njemačkog porijekla rođen kao Ludwig Karl Friedrich Detroit. Njegovi roditelji su bili Carl Friedrich Detroit i Henriette Jeanette Severin. Francusko porodično ime ukazuje na Hugenotsko podrijetlo, kao potomak protestantskih izbjeglica iz Francuske u 16. ili 17. stoljeću. Tokom svojih tinejdžerskih godina 1843. pobegao je od porodice i otputovao u Osmansko carstvo gde je prihvatio islam. Tamo, 1846. godine, Ali Paša, kasnije Veliki Vezir, poslao ga je u vojnu školu.

Dobio je mjesto u Osmanskoj vojsci 1853. godine i borio se protiv Rusije u Krimskom ratu. Godine 1865. postao je brigadni general i Paša. Interesantno je da je Mehmed Ali paša službovao kao zapovjednik otomanskih snaga u Novopazarskom Sandžaku 1875-76 u Novom Pazaru.

U ratu 1877-1878 protiv Rusije, Mehmed Ali je predvodio tursku vojsku u Bugarskoj. On je bio uspješan u svojim operacijama na rijeci Lom ali su ga kasnije njegovi protivnici prisilili na povlačenje.

Kasnije 1878. godine bio je učesnik Berlinskog kongresa. Poginuo je iste godine u Đakovici kada je pokušao da uguši pobunu Albanske lige protiv predaje Plava i Gusinja u ruke Crnogoraca.

Otac je turskog generala i političara Ali Fuata Cebesoya i djed poznatih turskih pisaca Nâzım Hikmeta i Oktay Rıfat Horozcua.

prof Damir Gruda