(VIDEDO) Kaftan koji izrađuju Sedžda Zukorlić i Selma Hasić poželeće svaka mlada

2714

Kat, miltan i kaftan, tradicionalno imaju nešto drugačiju formu. Dve mlade dizajnerke, iz Novog Pazara, osavremenile su bošnjačku narodnu nošnju bez koje je svadba u tom delu Srbije nezamisliva.

Stambolskim carskim drumom od 14. veka dolazili su u čaršiju najlepši materijali. Osmanska kultura uticala je i na način odevanja gradskih porodica. Osnova je kat.

Pripremio Dušan Jeumović
„Sam kat činile su dimije, onda košulja svilenica i jelek ili miltan“, objašnjava etnolog-antropolog dr Muradija Kahrović Jerebičanin.

Bez kata sa miltanom – jelekom sa rukavima – nema neveste, ali ni ostalih tradicionalnih običaja.

„Ima jedan običaj kod nas Bošnjaka, kad nevesta ide ‘na ruku’ – kada je svekrva odvodi kod najbliže rodbine i prijatelja – tad nevesta oblači svoju narodnu nošnju i dvori“, navodi Selma Hasić-Manić, modni dizajner.

U bošnjačkoj nošnji ima elemenata Balkana, Mediterana i osmanskih uticaja. Kaftan, kao poslednji deo nošnje koji se pojavio na ovim prostorima sve se češće koristi.

„Moja prva inspiracija je bila u stvari forma arapskih haljina, jer mi je majka Arapkinja, i uvek sam bila inspirisana formom tih nošnji. A druga inspiracija mi je bila oranamentika ili motivi naše, bošnjačke nošnje. Bila je ideja da uzmem formu jednog i motive drugog i tako dobijamo u stvari, bošnjački kaftan“, naglašava dizajnerka Sedžda Zukorlić Biševac.

Delimična promena forme, međutim, nije uticala na upotrebu klobodana, ručnog veza koji krasi svaki deo kata.

„Moji kaftani znaju ponekad da budu teški i po 10 kilograma, jer imaju dosta nakita“, napominje Selma Hasić-Manić.

„Takva vrsta rada zahteva, otprilike, tri do četiri meseca izrade. Zavisi koliko ima igličnog rada i koliko nas radi trenutno na jednom kaftanu“, dodaje Sedžda Zukorlić Biševac.

Naravno, nezaobilazan je i zlatni nakit. Da li se sve to uklapa uz raskošan kaftan? Kažu sagovornice da ništa nije višak ukoliko se forma isprati na pravi način.

Izvor RTS




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *