/VIDEO/ Dan kada je Alija Izetbegović rekao generalu Jovanu Divjaku: “Ne pucaj”

127

Na današnji dan prije 29 godina u centru Sarajeva u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, a danas ulici Hamdije Kreševljakovića odvijala se prava drama. Trebalo je spasiti predsjednika države Aliju Izetbegovića koji je dan ranije otet u Lukavici po povratku iz Lisabona.

Taj 3. maj 1992. godine vjerovatno je presudan detalj koji je značio odbranu države Bosne i Hercegovine. Inače, da tadašnji predsjednik Izetbegović nije razmijenjen upitno je u kojem bi smjeru sve otišlo i kako bi se snage JNA ponašale u svom povlačenju iz nekadašnje komande JNA na Bistriku.

Prilikom povlačenja kolone četrdesetak vozila JNA došlo je do pucnjave. Izetbegović se nalazio u toj koloni u vozilu UN-a. U Dobrovoljačkoj su se nalazili pripdnici Teritorijalne odbrane BiH (TOBiH) koji su trebali obezbijediti razmjenu Izetbegovića. Ipak u jednom trenutku na pripadnike TO otvorena je vatra i došlo je do pucnjave na obje strane.

U tom trenutku general Jovan Divjak izdaje jasno i glasno naređenje da se obustavi pucnjava. Stradalo je sedam osoba, a ranjeno 14. Izetbegović je tada stigao na sigurno, a kolona JNA je nastavila do Lukavice. Pripadnici TO Armije RBiH tada su zarobili određeni broj vojnika JNA, koji su kasnije razmijenjeni.

Ta dramatična situacija i pokušaj JNA uz plasnki napad srpskih paravojnih formacija da zauzmu ključne institucije u Sarajevu je jedan od najvažnijih trenutaka u odbrani bh. države. To je dan kada je na samom početku rata general Jovan Divjak pokazao svoju veličinu, vojnu čast i irekao legendarnu rečenicu: “Ne pucaj”.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je vodilo istragu o ovom slučaju, a među njim aje bio i Jovan Divjak. Ipak, 2012. istraga je obustavljena. Također Haški tribunal je ustanovio da je Dobrovoljačka ulica bila legitimna vojna meta.

General Divjak je preminuo 8. aprila 2021. godine, ali će u historiju BiH ostati upisan kao jedan od najvažnijih ličnosti u odbrani ove zemlje.

Izvor: Klix.ba