(VIDEO) Đukanović: NATO će pomoći Ukrajini, Rusija ne može tako da se ponaša

(VIDEO) Đukanović: NATO će pomoći Ukrajini, Rusija ne može tako da se ponaša

678

Predsjednik Crna Gore Milo Đukanović, nakon Samita NATO-a kazao je da je ova alijansa odlučna i nikad jedinstvenija u zaštiti svake svoje članice.

„Neposredan povod samita je akt agresije koji je Rusija sprovela protiv Ukrajine ugrožavajući njen teritorijalni integritet i suverenitet, direktno urušavajući međunarodno pravo. Taj akt nasilja je utoliko teži i teže razumljiv kada se zna da ga je počinila zemlja koja je jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti. Sve to je dovelo do velike mobilizacije unutar NATO-a i demonstracije niakada čvršćeg jedinstva NATO saveza što se potvrdilo na današnjem samitu. Danas je potvrđeno da je NATO veoma odlučan da zaštiti prostor svake svoje članice“, naveo je on.

Istakao je da je potvrđeno da će se NATO založiti da pomogne Ukrajini da povrati svoju slobodu i da ponovo uspostavi svoj suverenitet i obezbijedi normalan život.

„NATO je odlučan da primjeni nikada rigoroznije sankcije prema jednoj zemlji, koje će podrazumijevati potupni prekid platnog prometa, kao i potpunu obustavu najkrupnijih projekata kao što je Sjeverni tok dva koji je povezivao Rusiju sa Zapadnom Evropom. Najavljene su sankcije koje će pogoditi ekonomiju Rusije, privredu, nažalost i stanovništvo Rusije koje će morati da ispašta zbog ovog odgovora njihovih vlasti nasiljem“, naglasio je on.

Đukanović je, kako je dodao, u ime Crne Gore izrazio solidarnost sa članicama NATO-a sa članicama EU i Ukrajinom i narodom.

„Iskazali smo punu podršku i volju da se pomogne Ukrajini da se odupre jednom bezumnom nasilju i aktu agresije. Pomoć koja ide ka Ukrajini je već intenzivna i biće nastavljena narednih dana u nadi da će pomoći Ukrajini i narodu u odbrani svoga dostojanstva“, dodao je.

Istakao je i da je jako važno da se u NATO-u shvata da ovo nije kriza Ukrajine, već evropske bezbjednosti i pokušaj da se sruši sistem vrijednosti Evrope i evroatlanske zajednice.

„Da se sruši nešto što je bilo temelj superiornosti koji su NATO i EU gradili nakon Drugog svjetskog rata. Istovremeno, ovo je znak za uzbunu i obaveza da se odbrane vrijednosti i da se ugrožava nezavisnost drugih država jer to bi vodilo ka slomu svega što je u Evropi građeno prethodnih decenija“, kazao je on.

Đukanović je naveo i da se nada da će Rusija shvatiti da ne može nastaviti sa takvim ponašanjem, da će se korigovati i prihvatiti ponudu koja je upućena iz Kijeva da se uspostavi dijalog i da se na jedini mogući način dođe do rješenja.

„Nadam se da će današnje poruke sa Samita biti motivišuće za Rusiju da prihvati šansu i uprkos šteti koja je već nastala da se vratimo jedinom mogućem načinu rješavanja problema u ovom trenutku“, zaključio je on.

Izvor Berane Online
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *