(VIDEO) Ernest Alić: Nisam vjerovao ranije, probudio sam se tek nakon 22 dana

535

Ernest Alić iz Tuzle 22 dana je bio priključen na mehaničku ventilaciju zbog izuzetno ugroženog zdravstvenog stanja, uzrokovanog oboljenjem COVID-19 koje nastaje posljedično infekciji koronavirusom. Nakon uspješnog oporavka skinut je sa respiratora te je javno progovorio o svojoj borbi za život.

Priključenje na mehaničku ventilaciju, odnosno respirator metoda je koja se primjenjuje kod životno ugroženih pacijenata, čija pluća nisu u mogućnosti samostalno obavljati funkciju. Posebno je rizična invazivna mehanička ventilacija koja sa sobom nosi izuzetno visoku smrtnosti.

Međutim, da respirator sa sobom ne donosi uvijek smrt te da daje drugu šansu za život, pokazuje primjer iz Tuzle. Naime, 40-godišnji Ernest Alić iz ovog grada potporu respiratora imao je 22 dana, nakon čega je uspješno oporavljen te se sada polako vraća normalnim tokovima života.

Ovakvu vrstu zdravstvene potpore Alićev organizam je zahtijevao usljed infekcije koronavirusom. Nastanak oboljenja COVID-19 uz određene komorbiditete ovog Tuzlaka su dovele u stanje u kojem su mu se ljekari kontinuirano borili za život.

Nakon dobijene životne bitke Alić i sam priznaje da u početku nije vjerovao u postojanje koronavirusa, ali ga je sudbina u tome demantovala. Simptome kao što su temperatura i suhi kašalj smatrao je bezazlenim, međutim, situacija je bila znatno drugačija.

“Mislio sam da to ne postoji i da je izmišljeno. Ali, s obzirom da sam to na sebi lično doživio, sada vjerujem. Imam snimak pluća na kojem se vidi kakva su ona bila, tako da ko god ne vjeruje dat ću mu da pogleda”, kaže Alić u razgovoru za Federalnu televiziju.

Svoju priču je nastavio prisjećanjem da su mu po dolasku u bolnicu ljekari rekli da ga odmah trebaju priključiti na invazivnu mehaničku ventilaciju.

“Rekli su da me odmah treba uspavati jer su mi pluća skoro eksplodirala. Probudio sam se nakon 22 dana u Respiratornom centru”, prisjeća se Alić.

Kroz mjesec dana neizvjesnosti i strepnje prošli su i članovi porodice ovog Tuzlaka, a trenutaka nakon njegovog buđenja sjeća se i supruga Ajša. Kako kaže, nakon što se probudio, Alić je pozvao i tražio da mu pripremi pitu krompirušu, kolače i jogurt.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli Alić je proveo 33 dana, a bio je prvi pacijent koji je priključen na respirator. Po zanimanju je vozač i ovim poslom se bavi već 20 godina, a kako ističe, nakon potpunog uspostavljanja normalnih životnih tokova vratit će se redovnim obavezama.

Od početka epidemije koronavirusa do danas u Tuzlanskom kantonu je registrovano 2.509 slučajeva zaraze. Preminulo je 95 osoba, a uspješno se oporavilo 1.796 ljudi.

Trenutno je aktivno 617 slučajeva, u COVID bolnici je smješteno 77 pacijenata, a četiri su priključena na mehaničku ventilaciju u Respiratornom centru Klinike za plućne bolesti.

Izvor Klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.