(VIDEO) LJUDI PANIČNO BJEŽALI: Džamija stara 850 godina zaljuljala zbog jakog zemljotresa u Maroku

827

MARAKEŠ – Snažan zemljotres koji je sinoć potresao planine Visoki Atlas u Maroku, ostavio je za sobom tragične scene. Na Twitteru se pojavio dramatičan snimak na kojem se vidi kako se džamija, stara više od 8 vijekova, ljulja pod silovitim udarima tla.

Džamija, koja se nalazi na trgu u Marakešu, svakako je privukla veliku pažnju korisnika društvenih mreža. Na snimku, koji je za kratko vrijeme postao viralan, vidi se kako građani u panici bježe od džamije, dok se povremeno osvrću ka njoj, kao da ne mogu vjerovati ono što vide.

Ovaj snažan zemljotres usmrtio je više od 1.000 ljudi, dok su mnogi ostali bez krova nad glavom. Marakeš, kao ekonomski centar, bio je najbliži epicentru ovog razornog prirodnog događaja. Lokalni stanovnici izvještavaju o padu nekoliko zgrada unutar starog grada, koji je dio UNESCO-ve svjetske baštine, što dodatno naglašava kulturni i historijski značaj oštećenih objekata.

Ovo je svakako jedan od najtragičnijih trenutaka u skorijoj historiji Maroka. Pomoć za unesrećene stiže sa svih strana svijeta, dok su spasilačke ekipe i dalje na terenu, tragajući za preživjelima i pomažući onima koji su ostali bez domova.

Nadamo se da će Maroko uspjeti brzo oporaviti od ovog strašnog događaja i da će njegovi građani ponovo pronaći sigurnost i mir.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *