(VIDEO) Novi Pazar: Vlada Srbije sa 30 miliona evra finansira potpunu rekonstrukciju Opšte bolnice i Doma zdravlja

183

Vlada Srbije opredijelila je 30 miliona evra za potpunu rekonstrukciju Opšte bolnice u Novom Pazaru. Radovi će biti finasirani iz Kancelarije za javna ulaganja.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić kazao je za Informer da će projekat biti realizovan u dvije faze i da se na pripremi radilo preko godinu dana. On je dodao da je novopazarska Opšta bolnica ušla u izbor od deset zdravstvenih ustanova u Srbiji koje će biti rekonstruisane.

– Grad je učestvovao sa 300 hiljada evra za izradu projektno-tehničke dokumentacije. U prvoj fazi biće izgrađena nova zgrada za odjeljenje psihijatrije, kao i novi hirurški blok, a stara hirurgija biće u potpunosti rekonstruisana. Ova faza podrazumijeva i izgradnju dva nova sprata internog odjeljenja, potpunu rekonstrukciju Doma zdravlja i izgradnju nove toplane, kazao je Ljajić i dodao da bi izgradnja novog psihijatrijskog odjeljenja mogla odmah da počne jer je projekat gotov.

Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Prva faza projekta vrijedi oko 20,7, a druga 9,3 miliona evra.

U drugoj fazi, za koju je izrada glavnog projekta u toku, predviđeno je rušenje infektivnog i dječijeg odjeljenja.

– Tu će biti izgrađeni novi objekti za ta dva odjeljenja. U ovoj fazi predviđena je izgradnja novog rehabilitacionog centra (fizijatrija), rekonstrukcija grudnog odjeljenja, kao i izgradnja kuhinje i vešeraja, kazao je Ljajić i dodao da se realizacijom ovog projekta stiču uslovi da Opšta bolnica u Novom Pazaru preraste u kliničko-bolnički centar.

Projektom potpune rekonstrukcije novopazarske Opše bolnice predviđena je izgradnja nove vodovodne i kanalizacione mreže, kao i druga prateća infrastruktura.

Pored toga, dodao je Ljajić, pored rekonstrukcije i izgradnje novih bolničkih blokova, sva odjeljenja biće u potpunosti opremljena medicinskom i drugom opremom.

Šef odborničke grupe SDP u Novom Pazaru, narodni poslanik dr Muamer Bačevac kazao je za Informer da su u ovoj godini uložena značajna sredstva u novopazarsko zdravstvo.

– Ova godija je historijska po ulaganju u zdravstvo u našem gradu. Grad je 36 miliona dinara izdvojio za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Opšte bolnice. Za izgradnju angio sale izdvojeno je 18 miliona dinara. U narednom periodu očekujemo velika ulaganja Vlade Srbije u zdravstveni sistem u Novom Pazaru, rekao je Bačevac

Izvor Informer