(VIDEO) Novopazarska kasarna jedinstvena u Evropi: Mole se i hrišćani i muslimani

222

U novopazarskoj kasarni “Rifat Burdžović Tršo” nalaze se dva molitvena prostora. Riječ je o jedinstvenom vojnom objektu u čitavoj Evropi u kom se u jednoj zgradi mole službenici različitih vjeroispovesti.

“2013. godine zalaganjem Druge brigade i Eparhije Raško-prizrenske formirana su dva bogoslubena prostora u ovoj kasarni. Ovaj bogoslužbeni prostor je osvećen od strane episkopa Teodosija iste godine i tada je stavljen u funkciju vršenja bogosluženja i verskih obreda”, rekao je za TV Prva načelnik Grupe za vjerske poslove poručnik Vladan Vuković.

Muslimani ovdje mogu obaviti svih pet namaza, a najiše vjernika je petkom na džumi, najvažnijoj nedjeljnoj molitvi u islamu.

“Formiranjem i otvaranjem ovog bogoslužbenog prostora mi smo dokazali, odnosno Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane i Republika Srbija je dokazala da u njoj nema nikakvih razlika među ljudima, da su vrata širom otvorena svim muslimanima Republike Srbije da dođu da rade u Vojsci Republike Srbije i ovo je njihova njihova država kao i država svih ostalih”, rekao je zastavnik Elvir Smailagić, vojni imam.

Izvor: B92/TV Prva