/VIDEO/ PARIO PSE I VUKOVE, TRENIRAO IH ZA BORBE! Jezivi detalji hapšenja psihijatra u Splitu

/VIDEO/ PARIO PSE I VUKOVE, TRENIRAO IH ZA BORBE! Jezivi detalji hapšenja psihijatra u Splitu

517

Dalmatinska policija je dovršila kriminalističku istragu nad 64-godišnjim muškarcem za kojeg postoji osnovana sumnja da je počinio kaznena djela okrutnosti prema životinjama i uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti, objavila je danas policija.

Muškarac je jučer uhapšen i doveden u policijske prostorije na dalju istragu. Policija je saopštila da je u slučaj uključena i Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, koja obavlja inspekcijski nadzor i poduzima potrebne mjere u okviru svoje nadležnosti.

Pronađeno 67 pasa i dva vuka

Veterinarska inspekcija koja je obavila uviđaj utvrdila je da se na lokaciji u Splitu nalazi ukupno 69 životinja, uključujući 61 odraslog psa, šest štenaca i dva vuka. Trenutno se radi na zbrinjavanju pronađenih životinja i daljim mjerama u skladu sa zakonskim propisima, saopštila je policija.

U sklopu kriminalističke istrage, po nalogu suda, izvršen je pretres stana, vozila i prostora osumnjičenog. Ministarstvo poljoprivrede je također obaviješteno o događaju.
Optužbe za zanemarivanje i ograničavanje kretanja

Policija navodi da osnovano sumnja kako je 64-godišnjak ilegalno posjedovao dva vuka, mužjaka i ženku, koji su strogo zaštićena vrsta. Od neutvrđenog datuma do 27. marta držao je 67 pasa različitih pasmina, koje je zanemarivao u pogledu njihovog zdravlja i smještaja. Ograničavao im je kretanje na način koji je uzrokovao bol, patnju i povrede, čime je počinio kaznena djela uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti i okrutnosti prema životinjama, saopštila je policija.

Nakon završetka istrage, 64-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu.
Sumnja se da ih je pario s vukovima

Policijski službenici, inspektori i Komunalno redarstvo grada Splita bili su na Putu Orišca u Stobreču. Udruženja za zaštitu životinja iz Splitsko-dalmatinske županije i susjednih županija stigla su kako bi preuzela brigu o životinjama koje je splitski psihijatar držao. Organizacija Prijatelji životinja smatra da sve ukazuje na uzgoj pasa za borbe.

Iza zida koji skriva uvjete u kojima je 64-godišnjak držao pse i vukove odjekuje lavež onih za koje još nije osiguran privremeni smještaj.

“Ne smijemo vam ništa govoriti. Jedva čekamo kad ćemo moći progovoriti o zatečenim uvjetima,” komentirale su dvije članice udruženja za zaštitu životinja iz susjedne županije koje će preuzeti brigu o šest štenaca.

Psihijatra je privela splitska policija i prijavila ga zbog okrutnosti prema životinjama i uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti. Tokom dana ispitan je u Državnom odvjetništvu, a čeka se odluka o eventualnom pritvoru.

Sumnja se da je vukove držao radi parenja sa psima kako bi se pojačale njihove borbene sposobnosti. Psi su bili na kratkom lancu, a vukovi u kavezima. Pogledajte video reportažu ispod teksta.

@dalmatinskiportal UŽAS U STOBREČU Započeo je postupak zbrinjavanja 67 pasa te vuka i vučice Bili smo na mjestu užasa u Stobreču, još odjekuje lavež pasa Sumnja se da ih je psihijatar pario s vukovima #psi #vukovi #stobrec #policija #uzas #split #dalmatinskiportal ♬ original sound – Dalmatinski portal
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *