Pešter – Škrijelje:

(VIDEO) Pešter: Nusret iz Škrijelja ODLUČIO – Ići u inostranstvo ili ostati na Pešteru

1493

Na prostorima Peštera, u selu Škrijelje, život teče drugačijim ritmom, usklađen sa prirodom i godišnjim dobima. Dok gradski život nudi svoje pogodnosti, postoji nešto neodoljivo u jednostavnosti i iskrenosti seoskog života, gde se čini da vreme ima drugačiju dimenziju. Nusret Ujkanović, stočar iz Škrijelja, s ponosom govori o svojoj svakodnevici koja je isprepletena sa prirodom, stokom i poljoprivredom.

“Naša prednost je u tome što sami proizvodimo sve što nam treba. U stočarstvu je svakog dana mnogo posla, ali se isplati,” objašnjava Nusret.

U Škrijelju, kao i u mnogim drugim selima na Pešterskoj visoravni, život se vrti oko porodice, poljoprivrede i stočarstva. Nusret, kao mlada osoba koja nastavlja porodičnu tradiciju, razvija svoj stočni fond s velikom posvećenošću.

“Kad radiš ono što voliš, ništa nije teško,” kaže on, naglašavajući važnost međusobnog poštovanja i sloga unutar zajednice.

Za Nusreta i njegovu porodicu, rad sa decom na farmi predstavlja veliku radost. Deca uče vrednosti rada, poštovanja i ljubavi prema zemlji, što je neprocenjivo iskustvo.

“Radujem se što mogu da radim sa svojom decom. Sve što si stariji, shvataš koliko je bitno kako ćeš ispuniti vreme koje ti je ostalo,” razmišlja Nusret.

Plodna zemlja Pešterske visoravni omogućava bogatu poljoprivrednu proizvodnju.

“Imamo nekoliko hektara zemlje. Zemlja je plodna, samo je treba skoliti,” kaže Nusret, ističući kako se u njegovom kraju ceni i neguje rad na zemlji.

Prirodne lepote Peštera su nešto što Nusret posebno voli. “Često sumnjam šta je stvarnost, a šta je magija Pešterske visoravni. Pašnjaci mirišu na biljke, lišće, vodu… Sve je uvek na svom mestu,” govori Nusret s ponosom. Život u skladu s prirodom pruža ne samo fizičko blagostanje, već i duševni mir. Pogledajte tv prilog ispod teksta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *