/VIDEO/ Pešterski vašar u Đerekarima – PODJETITE SE KAKO JE NEKADA BILO

/VIDEO/ Pešterski vašar u Đerekarima – PODJETITE SE KAKO JE NEKADA BILO

1175

Selo Đerekare u kojem se nalazi „drvo ljubavi“ ili „usamljeno drvo“. Prema predanju ovo drvo širi ljubav i pozitivnu energiju, pa je običaj da se zagrli i poljubi, ne bi li se od njega ugrabilo bar malo dobre energije, tako potrebne u današnje vreme. Ovde se često okupljaju porodice, kao i mladi parovi koji planiranu zajednički život.


Usamljeno drvo ili Drvo ljubavi (Foto: Senad Župljanin)

Da li ovo drvo ima čudesne moći ili ne, na svakom je da prosudi sam, ali je ono već samim svojim postojanjem potvrdilo da je čudesno. Naime, u pitanju je vrba koju je nekoliko puta udarao grom, ali ona i dalje živi i lista.

U srcu ove predivne Pešterske visoravni, održava se stotinama godina unazad čuveni pešterski teferič u Đerekarima, nekada je okupljao više hiljada ljudi iz raznih krajeva koji su dolazili da zajedno proslave tradiciju, narodno veselje i očuvaju sjećanje na bošnjačke običaje.

Nakon više mjeseci nestrpljenja, stanovnici i posjetioci Pešterskog kraja s radošću su dočekivali ovo specijalno okupljanje koje je postalo sinonim za očuvanje kulturne baštine i tradicije. I tada se uz obilje hrane, pića, igara i pjesama, pružala priliku za druženje, upoznavanje i zajedničko slavlje.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *