(VIDEO) Pogledajte kako je Erdogan dočekao Dodika Merhaba asker! Dodik pozdravljao turske vojnike pa se malo zbunio

1815

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, na poziv prеdsјеdnikа Rеpublikе Тurskе Recepa Tayyipa Erdoğana, danas borave u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas je prvo dočekao Milorada Dodika, predsjedavajućeh člana Predsjedništva BiH u predsjedničkoj palati u Ankari, gdje je upriličena ceremonija svečanog dočeka, uz vojne počasti.

Nakon njega, pridružili su i Šefik Džaferović i Željko Komšić, a predsjednik Turske srdačno ih je dočekao. Zašto članovi Predsjedništva BiH nisu došli u isto vrijeme nije poznato.

Zastava Bosne i Hercegovine zajedno sa zastavom Turske viori se ulicama Ankare.

Podsjećamo, nakon ceremonije dočeka, bit će održan sastanak članova Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Turske, a zatim i sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Tokom zvanične posjete planirano je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Te sporazume će potpisati ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović, koji je član delegacije BiH koja boravi u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj.

Planirano je potpisivanje i Memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Ureda za investiranje Predsjedništva Republike Turske o saradnji na promociji investicija. Memorandum će potpisati direktorica Agencije Milica Marković.

Dodik, Komšić i Džaferović će se tokom zvanične posjete sastati s predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Şentopom.

Tokom posjete, koja je organizovana na Erdoganov poziv, biće riječi i o aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima. Delegaciji BiH u Turskoj upriličen je i tradicionalni doček. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je turske vojnike sa “Merhaba asker” te se malo zbunio u nastavku ceremonije. Na “pravu stranu” okrenuo ga je predjsednik Turske. Pogledajte video: