(VIDEO) Rama se sukobio s ruskim ambasadorom, Zelenski: Hvala što ste svijetu pokazali kako treba s Rusijom

438

Premijer Albanije Edi Rama verbalno se sukobio s ruskim ambasadorom u vezi redoslijeda govora na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, o pitanju koje se ticalo toga zašto je ukrajinski predsjednik govorio prvi.

Rama je pojasnio da je tema bila rat u Ukrajini te da su se pravila Vijeća sigurnosti temeljila na tom kriteriju.

Uz to, premijer Rama je ruskom ambasadoru također iznio jedinstven prijedlog.

“Želimo da Vas pitamo – na osnovu čega ste odlučili da predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom date pravo govora prije nego što su članovi Savjeta bezbjednosti iznijeli svoje stavove, s obzirom na to da mnogi od njih ovdje predstavljaju svoje zemlje na najvišim političkim nivoima?”, upitao je ruski ambasador u UN-u, Vasilij Nebenzja.

“Moram napomenuti da je impresivno kada dolazi od Vas cijela ova priča o kršenju pravila u ovoj instituciji. Međutim, ako vi toliko insistirate na tom pitanju, imam rješenje za Vas, ako se slažete. Zaustavite rat, i predsjednik Zelenski neće morati govoriti.

Ono što ga čini važnim ovdje i razlog zašto smo odlučili da prvo čujemo njega pa onda raspravljamo, to ste vi sami svojim postupcima zaslužili, a ne mi”, odgovorio je Edi Rama ruskom ambasadoru.Na ovom potezu mu se zahvalio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Poštovani Edi Rama, danas ste na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a svijetu pokazali kako ispravno postupati s Rusijom, njezinim lažima i licemjernim pristupom. Zahvaljujem vam na tome što ste predsjedavali ovim sastankom na tako principijelan način”, napisao je Zelenski na Twitteru.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.