(VIDEO) Rama se sukobio s ruskim ambasadorom, Zelenski: Hvala što ste svijetu pokazali kako treba s Rusijom

550

Premijer Albanije Edi Rama verbalno se sukobio s ruskim ambasadorom u vezi redoslijeda govora na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, o pitanju koje se ticalo toga zašto je ukrajinski predsjednik govorio prvi.

Rama je pojasnio da je tema bila rat u Ukrajini te da su se pravila Vijeća sigurnosti temeljila na tom kriteriju.

Uz to, premijer Rama je ruskom ambasadoru također iznio jedinstven prijedlog.

“Želimo da Vas pitamo – na osnovu čega ste odlučili da predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom date pravo govora prije nego što su članovi Savjeta bezbjednosti iznijeli svoje stavove, s obzirom na to da mnogi od njih ovdje predstavljaju svoje zemlje na najvišim političkim nivoima?”, upitao je ruski ambasador u UN-u, Vasilij Nebenzja.

“Moram napomenuti da je impresivno kada dolazi od Vas cijela ova priča o kršenju pravila u ovoj instituciji. Međutim, ako vi toliko insistirate na tom pitanju, imam rješenje za Vas, ako se slažete. Zaustavite rat, i predsjednik Zelenski neće morati govoriti.

Ono što ga čini važnim ovdje i razlog zašto smo odlučili da prvo čujemo njega pa onda raspravljamo, to ste vi sami svojim postupcima zaslužili, a ne mi”, odgovorio je Edi Rama ruskom ambasadoru.Na ovom potezu mu se zahvalio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Poštovani Edi Rama, danas ste na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a svijetu pokazali kako ispravno postupati s Rusijom, njezinim lažima i licemjernim pristupom. Zahvaljujem vam na tome što ste predsjedavali ovim sastankom na tako principijelan način”, napisao je Zelenski na Twitteru.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *