/VIDEO/ Salih Hadžifejzović Akgül nauspješniji Sandžaklija u Turskoj: U novu fabriku uložio 20 miliona $

2131

Istanbul, Turska – Salih Hadžifejzović Akgül, vlasnik svjetski poznatog brenda bicikala “Salkano”, ističe se kao najuspješniji Bošnjak biznismen u Turskoj. Njegova priča o usponu od skromnih početaka do vrha poslovnog svijeta je inspiracija mnogima.

Rođen u Prijepolju, Akgül se sa sedamnaest godina 1963. preselio u Istanbul, ne znajući nijednu riječ turskog jezika. Njegovi počeci bili su skromni, radeći u fabrici veš mašina, prije nego što je odlučio pokrenuti vlastiti posao. Sve je počelo u maloj radionici od 16 kvadrata gdje je proizvodio dupke za djecu, evoluirajući u fabriku od 46.000 kvadrata koja dnevno proizvodi 3.000 bicikala – najveću takvu fabriku na Balkanu.

Inspiracija za njegov uspjeh bila je kupovina bicikla “Unis” tokom Sarajevskih Olimpijskih igara 1984. godine, koja ga je motivisala da započne proizvodnju bicikala. Danas, “Salcano” bicikli su prepoznati na globalnom nivou, koriste se čak i na prestižnom Tour de Franceu, a karakterišu ih inovacije poput wireless šaltanja brzina.

Akgül je, priča o odbijanju ponude od milion maraka za prodaju brenda prije 50 godina, pokazuje njegovu strast i posvećenost poslu. Pored proizvodnje bicikala, Akgül je zainteresovan i za buduće tehnologije, izražavajući interes za proizvodnju električnih automobila.

Njegov uspjeh nadilazi granice Turske. Akgül je počasni konzul Srbije u turskom gradu Jedrene, nekadašnjoj prijestonici Otomanskog carstva. Njegova veza s Bosnom i Hercegovinom također je duboka, s obzirom da je amdža poznatog bosanskohercegovačkog novinara Senada Hadžifejzovića.

Salih Hadžifejzović Akgül je primjer uspješnog biznismena koji je uspio spojiti strast, inovaciju i posvećenost, postavši simbol uspjeha u Turskoj i šire. Njegova fabrika bicikala, koja sljedeće godine obilježava 50 godina uspješnog poslovanja, stoji kao testament njegovom teškom radu i poduzetničkom duhu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *