VIDEO / Sandžak: Nema mjesta na groblju, bilo je slučajeva da jedne iskopavaju, a druge zakopavaju”

447

Nedostatak mjesta za ukope na islamskom groblju na Rosuljama u Brodarevu postaje ozbiljan problem sa kojim se suočavaju žitelji tog kraja.

Prema procjenama mještana, na mjesnom groblju mesta za ukop više nema, pa se taj problem nameće kao hitan za nadležne organe.

“Čuo sam ja da je bilo takvih slučajeva da jedne iskopavaju, a druge zakopavaju”, kaže jedan od meštana Rifat Alović.

Mještani Brodareva kod Prijepolja sa strahom dočekuju svaku novu dženazu jer je pitanje da li će imati gdje da ukopaju pokojnika.

“Nema mjesta gde može da s eukopa pokojnik. Groblje mora da se proširi”, nastavlja Alović.

Safet Kukoljac, takođe jedan od žitelja Brodareva, potvrđuje da “nema gde”.

“Juče sam bio jednoj mojoj prijateljici na dženazu. Zaista nema mjesta”, kaže on.

Gužva na groblju Brodarevo je porblem već 10 godina, a jedino riješenje je njegovo proširenje koje je u toku.

“I danas imamo jednu dženazu. Ja stvarno ne znam gdje će se ukopati, da li će u novom ili starom groblju”, naglašava mještanin Zifo Poturak.

Planirano je da proširenje groblja bude završemo u martu, ali Brodarevci više nemaju vremena da čekaju, pa je ustupljena jedna parcela na delu Rosulja gdje se vrše radovi.

“Projekat predviđa uređenje te površine od otprilike jednog hektra, ograđivanje groblja, izgradnju beton staza i staza za automobile. Muslimansko groblje je planirao tako da ima dva lavna ulaza, a pravoslavno jedan. Mislim da ćemo morati dodatno da uradimo jednu drenažu kako bi odveli površinsku i podzemnu vodu”, zaključuje član opštinskog veća Armin Mujezinović.

Brodarevci poručuju da, osim smrti, strahuju i od same sahrane. Nadaju se da će proširenje groblja u Rosuljama proteći po planu, jer alternativno rešenje može biti samo krakog daha.

Opširnije u video prilogu.